Aalborg-satellit får forlænget ophold på rumstation

Aalborg-satellit får forlænget ophold på rumstation

En ændret tidsplan for aktiviteterne på Den Internationale Rumstation (ISS) betyder, at den danske studentersatellit AAUSAT5’s ophold ombord bliver forlænget, inden den sendes ud i eget kredsløb om jorden. Det bliver derfor ikke Danmarks første astronaut Andreas Mogensen, som sender den afsted, men en af hans astronautkolleger på rumstationen.

Andreas Mogensen under det første besøg i satellitlaboratoriet på Aalborg Universitet. Måske kommer han nu igen, når han er tilbage på jorden.I stedet lufter Den Europæiske Rumorganisation ESA nu muligheden for, at den hjemvendte Andreas Mogensen kan gøre de ingeniørstuderende selskab, når de skal arbejde på at få kontakt til deres satellit fra jordstationen på Aalborg Universitet, efter at den er kastet ud fra rumstationen . Mogensen har tidligere besøgt holdet i satellitlaboratoriet i forbindelse med forberedelserne til hans igangværende mission.

I den officielle besked om ændringen af AAUSAT5-planerne oplyser ESA, at der nu opereres med en plan om at sætte den lille cubesat ud på en ikke nærmere fastsat dato i oktober. Dermed kommer den modsat Andreas Mogensen til at få et noget længere ophold end planlagt på ISS. Satellitten blev fragtet derud med en japansk raket, som blev sendt op den 19. august og nåede frem den 24. august. Andreas Mogensens eget ophold er blevet forkortet fra 10 til 8 dage, fordi det på grund af rumstationens nuværende bane i større afstand fra jorden tog længere tid at komme derud for den bemandede rumkapsel.

- Det havde selvfølgelig været spændende, hvis Andreas Mogensen havde sat vores satellit i kredsløb, men vi glæder os meget til, at det sker til oktober, siger lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU Student Space-programmet.

Fakta

  • Officiel info fra ESA om den ændrede tidsplan.
  • AAUSAT5’s mission er at forbedre overvågningen af skibstrafikken i Atlanterhavet ved at opsnappe signaler fra skibenes lovpligtige AIS-udstyr. Opsendelsen er støttet af ESA Education Office.
  • Læs mere på AAU StudentSpace og følg de studerendes løbende rapporter på Facebook.
  • Download foto af Den Internationale Rumstation (ESA/NASA).

Tidligere AAUSAT5-nyheder fra aau.dk

Kontakt

  • Lektor Jens Dalsgaard Nielsen, AAU StudentSpace, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 8734, mobil 2872 8753 (formidler kontakt til de studerende).
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, mobil 2340 6554.

 

AAUSAT5