Aalborg-satellit klar til at skrive europæisk rumhistorie

Aalborg-satellit klar til at skrive europæisk rumhistorie

(Opdateret onsdag 19.8.) Studenterbygget minisatellit fra Aalborg Universitet er klar til at skrive dansk og europæisk rumhistorie ombord på Den Internationale Rumstation (ISS). Dårligt vejr har flere gange forsinket opsendelsen med raket fra Japan, men onsdag eftermiddag lykkedes det at komme afsted.

ESA-astronaut Andreas Mogensen og AAU-lektor Jesper Abildgaard Larsen på universitetets tag, da Mogensen besøgte AAU i marts.Satellitten AAUSAT5 skal ud og være klar til at blive sendt i kredsløb om jorden i forbindelse med Danmarks første astronaut Andreas Mogensens mission til rumstationen i begyndelsen af september.  Mens astronauten kommer op med en russisk Soyuz-raket 2. september, tyvstarter Aalborg-satellitten altså allerede nu med en rejse, som også har bragt den over USA og en sværm af krævende sikkerhedsprocedurer. Både det europæiske rumfartsagentur ESA og det amerikanske sidestykke NASA skal give grønt lys, og det gør de ikke uden videre.

- Det bliver det suverænt mest gennemtestede produkt, vi nogensinde har sendt op, fordi ESA har stillet meget store krav til kvalitet og test. Her til sidst er NASA og den japanske rumfartsorganisation JAXA også inde over, fordi vores satellit skal op med raketten fra Japan. Så vi har med alle de store at gøre, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer.

Første gang for ESA og AAU

Den 1 kg tunge og 10 cm * 10 cm * 11,4 cm store AAUSAT5 er som sine fire forgængere bygget på frivillig basis af universitetets ingeniørstuderende. De tre AAU-satellitter, som tidligere er sendt i rummet, blev frigivet fra ubemandede raketter. Det er første gang, det europæiske rumfartsagentur ESA tager en satellit bygget af studerende med ombord på Den Internationale Rumstation, og første gang i det hele taget at ESA prøver at gøre NASA kunsten efter og sende små cubesats i kredsløb direkte fra ISS.

Houston kaldte

Rasmus Holst (GomSpace), Brian Gasberg Thomsen (AAU) og Michael Juhl Kristensen (AAU) har været i Houston for at følge Aalborg-satellitterne afsluttende rejseklargøring hos rumvirksomheden Nanoracks.Optakten til den nu udskudte opsendelse har været travl for satellitgruppen i Aalborg. Senest har to af de studerende, Michael Juhl Kristensen og Brian Gasberg Thomsen, i sommer været i Houston for at følge den sidste inspektion af satellitten hos den amerikanske rumvirksomhed Nanoracks. Amerikanerne har udviklet det sindrige system, der bliver brugt til at frigøre satellitten fra en aflang beholder for enden af en robotarm på rumstationen. Med i samme beholder som AAUSAT5 er en kommerciel satellit fra Aalborg-virksomheden GomSpace, der er startet af pionerer fra universitetets satellitprogram.

Yderligere oplysninger

  • AAUSAT5’s rejse fra Japan til Den Internationale Rumstation ISS foregår med cargotransporten KOUNOTORI5 fra Tanegashima Space Center. Transporten omfatter i alt 5,5 tons gods inklusive proviant og udstyr.
  • Spændingen omkring forløbet har både knyttet sig til launchen fra Japan og til den senere manøvre med at få fragtfartøjet indfanget med rumstationens robotarm, når det når frem til ISS’s bane knap 400 km fra jorden.
  • AAUSAT5’s mission er at forbedre overvågningen af skibstrafikken i Atlanterhavet ved at opsnappe signaler fra skibenes lovpligtige AIS-udstyr.
  • Læs mere på AAU StudentSpace og følg de studerendes løbende rapporter på Facebook.
  • Andreas Mogensen, Danmarks første astronaut, besøgte selv satellitlaboratoriet i Aalborg i marts som optakt til missionen. Læs mere.

Kontakt

  • Lektor Jens Dalsgaard Nielsen, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. 9940 8734, mobil 2872 8753 (formidler kontakt til de studerende).
  • Lektor Jesper Abildgaard Larsen, Institut for Elektroniske Systemer (arbejder i øjeblikket også for GomSpace), mobil 5170 0417.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554