Antennelaboratorium i verdensklasse i Aalborg

Antennelaboratorium i verdensklasse i Aalborg

Måling af trådløse signaler fra mobiltelefoner, satellitter og droner får optimale betingelser i en usædvanlig ny bygning i Aalborg, som NOVI Forskerpark opfører til Aalborg Universitet og chipproducenten Intels danske afdeling.

Amerikanske Intel har allerede 250 ingeniører i Aalborg, og de får fremover adgang til et af verdens mest avancerede testlaboratorier for fremtidens antenner. Selve bygningen bliver på mange måder enestående. Bygningen får et 140 kvadratmeter stort tag, som kan skubbes helt til side, og en 154 kvadratmeter stor væg, som kan køres ned, så der bliver fuldstændig åbent ud til det fri. Det er noget af det, der gør opførelsen af den kommende antennebygning til en krævende opgave.

Professor Gert Frølund Pedersen, Aalborg Universitet.Til gengæld opfylder planerne til fulde de ønsker, professor og forskningsleder Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer gennem flere år har kæmpet for at få opfyldt.

- Vi mangler faciliteterne, og det har været et problem for os, at det har trukket ud så længe. Men den her løsning er meget bedre end det, vi ellers har haft på tapetet. Så den har været værd at vente på, siger Gert Frølund Pedersen, som er kendt for sin ekspertviden om antenner, mobildækning og smartphone-design.

Også fra Aalborg Kommunes side er der begejstring over det nye antennelaboratorium:

- Samarbejdet mellem NOVI, Intel og Aalborg Universitet er et godt eksempel på den nordjyske sammenhængskraft på tværs af forskermiljøerne og erhvervslivet. Bygningen giver parterne mulighed for at styrke deres profil på området yderligere, og vi får et antennelaboratorium i den absolutte verdensklasse. Det kan vi godt være stolte af, kommenterer borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen.

Regn en risiko for dyrt udstyr

Muligheden for at åbne det nye laboratorium ud mod det fri er afgørende for uforstyrrede kvalitetsmålinger af trådløs teknologi. Det indebærer også, at bygningen kommer til at mangle nogle normalt bærende elementer, så den i stedet skal konstrueres med ekstremt kraftige stålbjælker fra kælder til loft for at være stabil i al slags vejr. Desuden skal de flytbare bygningsdele kunne rulles på plads igen i en fart af hensyn til det dyre laboratorieudstyr, hvis det fx begynder at regne. Målsætningen er, at det skal kunne ske på blot 60 sekunder, og det er slet ikke standard for eksisterende dørløsninger i den størrelse. Men i det hele taget er der ikke meget standard over planerne.

- Byggeriet er rent teknisk en meget stor udfordring, men vi har ønsket at skabe endnu bedre rammer omkring samarbejdet mellem Intel og Aalborg Universitet. Antenneforskning er i forvejen et af universitetets specialer, og laboratoriet skaber grobund for et væld af underleverandører og nye studerende til byen. Derfor har det ikke været svært for os at sige ja til projektet, siger administrerende direktør Jesper Jespersen, NOVI Forskerpark, der står bag det knap 5.000 m2 store byggeri.

Forberedt for 100 meter høj bue

Hele antenneforskningsgruppen med 40 forskere flytter til Aalborg Universitets del af den nye bygning. I den anden ende rykker Intels danske udviklingsafdeling for antenneteknologi ind. Afdelingen ligger i øjeblikket i Nørresundby, men med flytningen kommer medarbejderne tæt på kollegerne fra Intel Mobile Communications Denmark i NOVI Forskerpark.

Universitetet og virksomheden får hver sin del af bygningen med egne laboratorier, men indretningen giver plads til at udbygge samarbejdet mellem parterne. Samtidig ser professor Gert Frølund Pedersen den nye bygning som et vigtigt skridt på vejen mod at få etableret den 100 meter høje bue til tekniske målinger, som forskerne har ønsket sig og lagt planer for de seneste år.

- Buen er ikke med i projektet i første omgang, men den er tænkt ind i det. Fx skal vi kunne åbne hele laboratorierummet op, hvis vi skal kunne bruge buen, og det får vi nu mulighed for. Det vil dog kræve en ændring af lokalplanen at sætte buen op, og finansieringen af den er heller ikke med i den her omgang, fortæller Gert Frølund Pedersen.

Alligevel løber Aalborg Universitets investeringer i det nye antennelaboratorium op i et større tocifret millionbeløb. Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet bidrager med en del af dem:

- Unikke og opdaterede laboratoriefaciliteter er nødvendige for at kunne samarbejde med de bedste industrielle partnere og have et internationalt akademisk samarbejde, lyder dekan Eskild Holm Nielsens begrundelse.

FAKTA

  • Den nye bygning (download tegning) er tegnet af KPF Arkitekter.
  • Gravearbejdet til den nye bygning er begyndt, og det er planen, at Intel kan rykke ind næste forår. Aalborg Universitets del ventes klar til brug i efteråret 2016.

KONTAKT

  • Direktør Jesper Jespersen, NOVI Forskerpark, tlf. 96 35 45 10.
  • Professor Gert Frølund Pedersen, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. 99 40 86 60.
  • Borgmester Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg Kommune, tlf. 99 31 15 00.
  • Direktør Per Hartmann Christensen, Intel Mobile Communications Denmark, tlf. 40 45 42 35.
  • Dekan Eskild Holm Nielsen, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, tlf. 29 44 83 37.