Cuba omstiller til markedsøkonomi med dansk teori

Cuba omstiller til markedsøkonomi med dansk teori

En økonomisk teori udviklet af Professor Bengt-Åke Lundvall fra Institut for Ledelse og Økonomi har vakt interesse hos den cubanske regering. Lundvall skal bl.a. fremlægge sine tanker om økonomisk udvikling ved en større konference i Havana 23.-25. september, hvor også Fidel Castros ældste søn, Fidel Castro Diaz-Balart skal tale.

En dansk udviklet teori skal hjælpe den cubanske regering med at omstille landet til en højere grad af markedsøkonomi. Teorien, som er udviklet af professor Bengt-Åke Lundvall fra Aalborg Universitet, opererer ud fra et socioøkonomisk tankesæt frem for matematiske formler for, hvordan økonomiske systemer fungerer – en tilgang, som tiltaler det socialistiske styre i Havana.

- Cubanerne er klar over, at de er nødt til at gøre mere brug af markedskræfterne og privatisere mere for at skabe en bæredygtig økonomi. Men samtidig har regeringen et meget højt prioriteret ønske om at bevare den sociale lighed i landet. Derfor leder de så at sige efter en tredje vej, og den mener de at kunne finde i innovationsøkonomien, som jeg arbejder med, siger Bengt-Åke Lundvall.

Innovationsøkonomi adskiller sig fra traditionel økonomisk lære ved at anlægge et mere evolutionært syn på økonomien. Hvor traditionelle økonomiske teorier er bundet op omkring hyperrationelle individer, som maksimerer nytte eller profit, bruger innovationsøkonomer biologisk inspirerede termer som nyskabelse, variation og selektionsregimer.

Den danske forsker i innovationsøkonomi blev i foråret opsøgt af Fidel Castros ældste søn, Fidel Castro Diaz-Balart, som bl.a. fungerer som videnskabelig rådgiver for Cubas regering. Castro Diaz-Balart har siden stået i spidsen for den cubanske komite, som arrangerer en større konference i Havana, hvor bl.a. Bengt-Åke Lundvall skal præsentere sine tanker om økonomisk udvikling og social inklusion i udviklingslande.

Konferencen finder sted 23.-25. september under titlen ”Innovation to reduce poverty and inequalities for inclusive and sustainable development”. Arrangementet er et samarbejde mellem den cubanske regering og forskernetværket Globelics, som Bengt-Åke Lundvall er grundlægger og leder af. Der forventes 300 deltagere fra mere end 40 lande – herunder en af USA’s førende innovationsøkonomer Richard R. Nelson, som skal holde en af de tre key-note forelæsninger.

Ineffektivt landbrug

Bengt-Åke Lundvall peger bl.a. på landbrugssektoren som et af de områder, hvor Cuba med fordel kan anvende hans teori om udvikling og innovation.

- Cubas landbrug er lavproduktivt og ineffektivt – hvilket står i skarp kontrast til cubanernes kapacitet og viden inden for sundheds- og bioteknologi. Man har prioriteret forskningsbaseret innovation inden for højteknologiske områder og har ikke lagt tilstrækkelig vægt på erfaringsbaseret udvikling og innovation inden for lavteknologiske områder. Og derfor har man ikke nået de resultater, man ønsker, siger Bengt-Åke Lundvall.

Den teori, han selv har udviklet på baggrund af studier i både Danmark og udlandet, påviser netop, at det er afgørende at kombinere forskningsbaseret læring med erfaringsbaseret læring for at få de bedste resultater ud af udviklingsarbejdet.

- Jeg regner med, at konferencen vil føre til en mere balanceret tilgang til innovation på Cuba, så man i større grad kobler den fremgang, man har haft i videnskabsbaseret udvikling, med praktiske erfaringer fra landbrug, industri og service. I hvert fald har vores samarbejde allerede ført til, at man har skabt ny forskningskapacitet i Cuba inden for samfundsvidenskabelige og økonomiske studier, siger Bengt-Åke Lundvall.

 

Fakta om konferencen

* Afholdes 23.-25. september 2015 i Havana. Den fulde titel er ”Innovation to reduce poverty and inequalities for inclusive and sustainable development”.

* Ca. 300 deltagere fra mere end 40 lande, deraf mange udviklingslande.

* Programmet består af præsentationer og paneldiskussioner om, hvordan innovation kan bidrage til økonomisk udvikling.

* Konferencen har tre key-note talere, hvoraf den ene er Fidel Castro Diaz-Balart, og en anden er verdens førende innovationsøkonom, Richard R. Nelson fra USA.

* Arrangører: Den cubanske regering, Havana Universitet, forskernetværket Globelics

* Sponsorer: Sida, Aalborg Universitet, den cubanske regering, Havana Universitet, Universidad Autonoma Metropolitana i Mexico.

 

Fakta om Globelics

* Internationalt forskernetværk bestående af mere end 2.000 forskere fra hele verden.

* Navnet er en forkortelse af Global Network of Economics of Learning, Innovation and Competence Building Systems. Formålet er at styrke innovation og udvikling verden over, men især i udviklingslande.

* Stiftet i Aalborg i 2002, bl.a. på foranledning af Bengt-Åke Lundvall

* Har et fast rådgivende videnskabeligt råd og et sekretariat på Aalborg Universitet. Sekretariatet ledes af Bengt-Åke Lundvall.

* Støttes af Aalborg Universitet og Sveriges udviklingsorganisation, Sida.

* Afholder hvert år en konference om udvikling og fornyelse i udviklingslande. I 2014 i Addis Abeba, Etiopien. I 2015 i Havana, Cuba. I 2016 i Bandung, Indonesien.

 

Yderligere oplysninger:

Emil Axel Størner, Globelics-sekretariatet, tlf. (+45) 3022 1181, e-mail: eas@business.aau.dk

Om konferencen: http://2015.globelics.org/

Om Globelics: http://www.globelics.org/

Professor Bengt-Åke Lundvall. Foto: Jakob Kjøller