En god forretning at gøre verden bedre

En god forretning at gøre verden bedre

Forskningsprojektet access2innovation vækker international opsigt for dets succes med at samle forskere, græsrodsorganisationer, offentlige myndigheder og virksomheder om at udvikle bæredygtige forretninger i udviklingslande. Et aktuelt eksempel er et solcelledrevet kyllingerugeri, der har syvdoblet lokale bønders indtjeningsmuligheder i en landsby i Uganda.

Det lyder som en umulig opgave: at sætte verdens fattigste i stand til selv at betale for bedre sanitet, rent vand og bæredygtig energi. Ikke desto mindre er det præcis, hvad netværket access2innovation har præsteret i løbet af de seneste år.

- Vi kastede os ud i det her med en tro på, at det måtte kunne lade sig gøre, siger Jacob Ravn fra Institut for Planlægning, der er sekretariatschef og idemand bag access2innovation.

- Der er ingen tvivl om de enorme behov for sanitet, vand, fødevaresikkerhed og energi ude i de fattigste dele af verden. Samtidig er det på de områder, at danske forskere og danske virksomheder har deres spidskompetencer, så det var helt åbenlyst at vi måtte forsøge at få de forskellige ender bundet sammen.

Opgør med klassisk udviklingsstøtte

En af de tilbagevendende udfordringer i udviklingsarbejdet gennem de seneste 75 år er, at meget hjælp bliver givet i form af donationer til verdens fattige. Men skal udviklingshjælpen resultere i en bæredygtig vækststrategi i udviklingslandene, skal der være en kobling mellem klassisk udviklingshjælp og kommerciel forretning.

- Der findes mange gode eksempler på, at udviklingsarbejde i klassisk forstand fungerer rigtig godt, men det sker desværre også ofte, at vi kommer fra Vesten med en masse gode intentioner og projektmidler og sætter nogle meget fine projekter op, hvor vi donerer alt fra traktorer til skoler, folkekøkkener osv. Så snart projektperioden er udløbet og der ikke kommer flere penge udefra, går alting i stå. Derfor var vores mål fra starten at skabe løsninger, der er bæredygtige på den måde at de både skaber værdi lokalt og hos de danske firmaer, der er med. Samtidig skal de have en impact, der ligger i tråd med målene hos de ikke-kommercielle partnere vi også arbejder sammen med, understreger Jacob Ravn.

Den store samarbejdsøvelse

De forskellige partnere i access2innovation-netværket har hver deres dagsorden; virksomhederne skal tjene penge, NGO’erne skal gøre verden bedre, forskerne skal blive klogere og de lokale myndigheder skal sørge for drift og udvikling i ofte hårdt ramte områder.

Ved at sætte partnere fra forskellige sektorer sammen har Jacob Ravn og access2innovation fundet en vej til bæredygtig udvikling i Afrika. Foto: Jakob Brodersen.Fordi deres motivationer er så forskellige, kommer de ofte til at modarbejde hinanden.

- Det, vi arbejder med i access2innovation, er at bygge broer mellem partnere med forskellige mål, siger Jacob Ravn. - Men pointen i de innovative partnerskaber er, at de kan nå deres individuelle mål netop ved at samarbejde.

Og så er der en væsentlig udfordring mere: løsningerne skal være økonomisk bæredygtige. Det betyder at de skal være baseret på forretningsmodeller, der fungerer i samfund, der ikke ved første øjekast ser ud til at have nogen økonomi af betydning.

- Normalt tænker man jo ikke, at der blandt nogle af verdens fattigste er en økonomi, der kan bruges til noget som helst, siger Jacob Ravn. - Men vi har fundet ud af, at der ikke alene er en økonomi i fattige samfund, men at hvis den økonomi bliver bragt i spil, udgør den nøglen til reel økonomisk vækst. Det sætter de økonomiske hjul i bevægelse når folk skal betale for at få højnet deres livskvalitet.

Han understreger dog, at han ikke taler om nødhjælp i forbindelse med krige og naturkatastrofer, men om udvikling, hvor fungerende og fredelige samfund har brug for at hæve levestandarden.

Løsninger skaber indtægt lokalt

Et godt eksempel på, hvordan access2innovation arbejder, findes i landsbyen Budaka i det østlige Uganda. Her har den danske virksomhed Danish Agri Business i samarbejde med access2innovation, Seniorer uden Grænser og den lokale NGO Safe Neighbourhood Foundation testet et solcelledrevet kyllingerugeri, der har syvdoblet de lokale bønders indtjeningsmuligheder ved effektiv udrugning af kyllinger.

Samtidig har den bæredygtige produktion løst en fødevareudfordring i det fattige område og hævet levestandarden betydeligt for de lokale bønder.

En del af den forøgede indtjening går til tilbagebetaling af anlægget, så forretningsstrategien også hænger sammen for den danske virksomhed.

Godt netværk er nøglen til succes

De soldrevne rugerier i Budaka er et af en række gode eksempler på, at det kan lade sig gøre for danske virksomheder at lave bæredygtig forretning i Afrika. Men uden det rette netværk er opgaven nærmest umulig at løfte.

- Der er mange steder, det kan gå galt, erkender Jacob Ravn. - Og derfor er det vigtigt at være godt forankret lokalt og at have et netværk med de rigtige partnere. Det er det, vi hele tiden arbejder med. Og vi kan se det fungerer.

Ud over rugeanlægget i Budaka tæller access2innovations succeshistorier blandt andet et solcelledrevet mini el-net i det vestlige Uganda og en offentlig toilet- og badeløsning, der er udviklet i samarbejde mellem danske forskere, en klynge virksomheder indenfor bygge- og sanitetsbranchen og Dansk Røde Kors.
Det første toilet blev indviet på WHOs World Toilet Day i november måned sidste år og allerede nu er der fokus på at udrulle løsningen i Kenya i tæt samarbejde med Kenyansk Røde Kors.

Fakta

Access2innovation omfatter udover AAU og NordDanmarks EU-kontor også Københavns Universitet og Copenhagen Business School, Dansk Industri, Aalborg Kommune, Røde Kors, WWF Verdensnaturfonden, Landbrug og Fødevarer, CISU, Danish Water Forum, Hjørring Kommune, Organisationen for Vedvarende Energi samt en lang række små og mellemstore virksomheder, NGO’er og offentlige myndigheder i Danmark og Østafrika. Læs mere på www.access2innovation.com.

Yderligere oplysninger

  • Jacob Ravn, ph.d., sekretariatschef, tlf. 2770 2318.
  • Download foto: Et af de gode eksempler på, hvordan access2innovation arbejder, er soldrevne ægrugerier i Østafrika. Gennem samarbejde mellem græsrodsorganisationer, virksomheder, forskere og myndigheder har lokale bønder syvdoblet deres produktion og indtjeningsmuligheder. Foto: Jakob Brodersen.