Fyr tankegangen – ikke træneren

Fyr tankegangen – ikke træneren

Det sker gang på gang. Trænere, sportschefer og andre ledere får sparket i sportsklubber, når præstationerne ikke står mål med ambitionerne. Ny forskning fra Aalborg Universitet tyder på, at trænerfyringer langt fra altid er den rigtige løsning; nøglen til bedre præstationer kan ligge andre steder.

Tænk på en vilkårlig klub inden for sportens verden!

Odds taler for, at den klub, som du tænker på, har været i en eller anden krise inden for måske det sidste år. Kriser er nemlig en del af sportens natur, når der konkurreres på de yderste marginaler, og ganske lidt afgør, om du bliver nummer et, to eller fem.

Uindfriede ambitioner volder store kvaler for ledelserne ude i klubberne; eksempelvis viser en undersøgelse af 345 klubber, at 70 procent har været i krise inden for 12 måneder. Nu peger ny forskning fra Aalborg Universitet på et værdifuldt værktøj, som ledere kan benytte til at navigere i elitesportens turbulente arena og styrke fundamentet for succes: kulturel ledelse. Kulturel ledelse er en strategi, der gør det muligt at udvikle atleters karaktertræk, mentalitet og færdigheder i harmoni med lederens vision for klubben.

Kig væk fra banen

Når en sportsklub er i krise, bliver træneren eller sportschefen typisk fyret. Alternativt hyres sportspsykologiske konsulenter eller andre eksperter som ’brandslukkere’ for at skabe en umiddelbar forbedring i atleternes præstationer. Med andre ord anses den enkelte atlet eller træner ofte som problemet. Men blikket kan med fordel vendes andre steder hen, end blot mod det der sker ’på banen’, forklarer Frederik Banzhaf, som gennem sit idrætsstudie på Aalborg Universitet har specialiseret sig i organisationskultur og kulturel ledelse i elitesport.

- Et eksempel kan være Real Madrid, der for nyligt fyrede Ancelotti, mindre end et år efter han førte klubben til tops i Champions League og havde 22 sejre på stribe. Selvom spillerne var glade for Ancelotti, blev han fyret. Blandt andet fordi bestyrelsen ønskede at gøre op med en kultur, hvor spillerne havde for meget magt. Men ved at fyre træneren sender bestyrelsen et kraftigt signal til spillerne om, hvem der har ansvaret; træneren ryger, mens spillerne ’overlever’ endnu en træner i rækken. På den måde er bestyrelsen med til at fastholde den kultur, som de netop ønsker at bryde. Ofte kan manglende bevidsthed om de kulturelle konsekvenser af handlinger forværre eller ligefrem skabe en krise, siger Frederik Banzhaf.

Svær balancegang

- I et elitesportsmiljø er der ofte mange dygtige og ambitiøse personer, som virkelig brænder for at gøre en forskel og skabe resultater. Ikke desto mindre kan det være udfordrende for ledere at bevare overblikket i en hektisk hverdag, hvor der konstant skal balanceres mellem umiddelbare præstationer og langsigtet talentudvikling. En krise kan sagtens være et symptom på en organisationskultur, der ikke fungerer, og derfor giver det langtfra altid mening at anvende de traditionelle greb som at fyre træneren eller skifte ud i truppen. Derimod kan krisen være et værdifuldt afsæt til at fokusere på organisationskulturen, som har fundamental betydning for præstationer på banen. Ved at klæde ledere på til at udføre kulturel ledelse styrkes fundamentet for succes betragteligt, siger Frederik Banzhaf.

Diana Stentoft er lektor ved Aalborg Universitet og vejleder på specialet:

- Dette speciale er konkret anvendeligt for ledere i elitesportsorganisationer, der ønsker at skabe struktur og sammenhæng i deres organisation, og det kan derfor være et vigtigt bidrag for dansk elitesport. Dermed er det et rigtig godt eksempel på, hvordan studerende ved AAU arbejder anvendelsesorienteret, siger Diana Stentoft.

Karate og kulturel ledelse

Forskningen, der ligger til grund for undersøgelsen, tager afsæt i et samarbejde med Sportskarate i Aalborg, Danmarks mest succesfulde karateklub. Sportskarate er repræsentativ for adskillige klubber ved at være en foreningsbaseret organisation, som er interesseret i at benytte sig optimalt af alle ressourcer.

- Alle organisationer og ledere har brug for faglig og objektiv sparring. Denne undersøgelse har været med til at udfordre mig på min praksis og klædt mig bedre på til at håndtere de udfordringer, jeg som elitesportsleder står overfor. Det er med til at smøre og geare hele organisationen, så sandsynligheden for, at vi når vores mål øges. For mig er det åbenlyst at kulturel ledelse har betydning for de sportslige resultater på både kort og langt sigt, siger sportschef Allan Busk, Sportskarate. 

Kontakt/yderligere information:

Cand.Scient i Idræt og Psykologi & sportspsykologisk konsulent i MentaLead, Frederik Banzhaf, frederik@mentalead.dk, mobil: 31324030