Forestil dig en fremtid, hvor du altid bærer rundt på et uforfalskeligt ID, eller at hospitaler og læger kan holde opsyn med deres patienters helbred i patienternes hjem uden elektroder eller dyrt udstyr.
Den fremtid er vi lige kommet et skridt nærmere med et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet.
Her har en gruppe forskere arbejdet videre på et amerikansk forskningsprojekt fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), der forsøgte at aflæse menneskers hjertecyklus ud fra videooptagelser.
Forskerne fra Aalborg Universitet forbedrede teknikken, og det har leveret resultater, som åbner nye muligheder for sundheds- og identifikationsteknologi.
Få sekunders optagelse
Teknikken fungerer således, at et kamera filmer dit ansigt i et halvt til et helt minut. Det er nok tid til at registrere farveforandringerne i dit ansigt, når hjertet pumper blod rundt i kroppen. Du kan ikke se det med det blotte øje, men med et ganske almindeligt kamera og lidt efterbehandling kan du ganske tydeligt se, hvordan blodet pulserer under din hud og får dig til at ligne et menneskeligt blinklys.
Ud fra farveforandringerne og rytmen kan forskerne derefter regne på det og opnå en præcis måling af dit hjerteslag og din puls, som udgør din hjertecyklus.
Kamal Nasrollahi, lektor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi, er en af forskerne bag projektet. Han kalder det ”nærmest revolutionerende”.
- Det nye er, at man kan måle hjertesignalet med et almindeligt kamera. Man har længe kunnet gøre det med elektroder og sensorer, men de er besværlige og kræver, at man har fysisk kontakt med personen, man undersøger. Ellers kan man måle det med laser og radar. Men det er meget dyrt maskineri og er primært blevet brugt inden for militæret, siger Kamal Nasrollahi.
Dit hjerte fortæller, hvem du er
Forskerne fra Aalborg Universitet har især undersøgt den nye teknologis potentiale til at fungere som identifikationssystem. Da alle mennesker har en unik hjertecyklus, er kraften og rytmen med hvilket dit hjerte pumper blod ud i kroppen, helt din egen.
Når man bruger hjertecyklussen til at identificere, har det den fordel, at det i modsætning til for eksempel fingeraftryk og iris er meget svært at forfalske eller gengive hjertets pumpen. Derudover kan kameraet også opfange hjertesignalet, selvom ansigtet er tildækket eller maskeret.
På trods af at teknikken ikke er færdigudviklet, og genkendelsesraten endnu er for usikker, er resultaterne lovende ifølge Kamal Nasrollahi.
- Vi er endnu på et tidligt stadie i vores forskning. Men vi forsker videre og håber på, at aflæsningen i fremtiden kan laves med så stor sikkerhed, at den i sig selv kan bruges til identifikation. Som det ser ud nu, kan det fungere som supplement til andre identifikationsparametre, fortæller Kamal Nasrollahi.
Mange planer
Forskerholdet bag øjner også andre muligheder for teknologien. Blandt andet indgår de i et forskningssamarbejde med Danmarks største velfærdsteknologiske forsknings- og udviklingsprojekt, ”Patient@home.”
Samarbejdet går ud på at udvikle teknologien til at holde øje med ældres helbred efter en indlæggelse.
- Når man holder øje med ældres helbred i deres hjem, bruger man ofte elektroder og sensorer til at tjekke hjerteslaget. Men sensorerne kan give udslæt og irritation, så mange af de ældre tager dem bare af. Her kunne man med vores teknologi måle deres hjertecyklus og sende resultaterne direkte til lægen eller hospitalet, siger Kamal Nasrollahi.
På sigt håber Kamal Nasrollahi, at den nye teknik til måling af hjertecyklussen kan finde plads i adskillige sammenhænge. Det kræver dog, at de får lov til at forske lidt endnu.
- Det her er noget af den første forskning, det er lavet inden for det her område, og vi er stadig i researchfasen. Men vi har mange ideer, siger Kamal Nasrollahi.
yderligere oplysninger:
- Læs rapporten her
- Lektor Kamal Nasrollahi, Institut for Arkitektur og Medieteknologi, AAU, tlf. 99407451
- Pressekontakt: journalistpraktikant Mads Gregersen, tlf. 99403921, mail mdg@adm.aau.dk