Robotidéen startede som et fritidsprojekt, da Thomas Kølbæk Jespersen og kammeraten og medstifteren Kristian Lauszus gik på HTX i Holstebro. Deres Balanduino-robotter udmærker sig ved selv at kunne holde balancen via indbygget gyroskop og accelerometer efter samme princip som de populære tohjulede Segway-køretøjer. Interesse fra omverdenen fik Thomas Kølbæk Jespersen og kammeraten til at se et markedspotentiale i at samle alle nødvendige robotdele til et byggesæt, og efter en succesfuld Kickstarter-lancering har de efterhånden solgt over hundrede sæt selvbalancerende robotter. Det tal vokser nu, hvor der begynder at komme kunder til, som aftager en masse på én gang.
- Vi har både solgt til private og virksomheder. Blandt andet nogle interessante teknologivirksomheder som ASUS, LG og andre større elektronikproducenter. Jeg tog kontakt til en af dem for at spørge, hvad de skulle bruge den til, og de forklarede at deres udviklingsafdeling arbejdede på en full-size balancerende robot, men de kunne bruge vores mindre og billige model til at opnå bedre kendskab til den balancerende teknologi, fortæller Thomas Kølbæk Jespersen.
Store ordrer fra Sverige og Schweiz
Det, kunderne køber, er et robotsamlesæt, som er let at gå til og fuldt funktionsdygtigt fra start. Samtidig er der rig mulighed for at tilpasse og videreudvikle robotterne, fordi alle designtegninger, koder og algoritmer er frit tilgængelige som Open Source.
Den hidtil største ordre er kommet fra det tekniske universitet Chalmers i Göteborg, som har købt 120 robotter for 150.000 kroner, og den tekniske uddannelsesinstitution Bildungszentrum BLV i Schweiz, der har aftaget 84 robotter. I begge tilfælde skal de bruges til undervisning.
- Ved at købe mange robotter kan de give deres mindre grupper en robot hver, som de så skal samle for at tilegne sig viden om balancerende robotter og styringen og kontrollen af dem. Så de bruger vores robot som en uddannelsesplatform, hvor deres studerende ikke blot kan lære om teknologien, men også nemt selv kan udvide den eller udvikle den helt fra bunden oven på vores platform, fordi alt er åbent og programmerbart. Så det er en langsigtet investering med mange fremtidige muligheder for dem, forklarer Thomas Kølbæk Jespersen.
Gaber over meget
Også for ham selv ser der ud til at være gode fremtidige muligheder i det voksende marked for robotter til undervisningsbrug.
- Nu hvor vi har fået hul igennem til uni-markedet, håber vi helt sikkert på, at det vil booste mulighederne for større ordrer. Forhåbentlig spredes budskabet om systemet internt mellem universiteterne og bringer mere med sig, siger han.
Den travlhed det medfører, skal Thomas Kølbæk Jespersen så have passet ind i en i forvejen hektisk hverdag. Civilingeniørstudiet kræver sit, og samtidig er han med i det korps af studerende, som tager rundt og fortæller nye uddannelsessøgende om mulighederne på det tekniske område. Desuden har han et andet firma, hvor han yder konsulentservice på elektronikområdet, samt et deltidsjob i udviklingsafdelingen i Create It REAL, der arbejder med 3D-printere. Heldigvis oplever han, at de mange aktiviteter understøtter hinanden:
- Da jeg startede på AAU, brugte jeg en stor del af den elektronikerfaring, jeg har fået gennem min egen konsulentvirksomhed og min store passion for elektronik. Men omvendt kan jeg nu også begynde at bruge erfaring fra AAU i virksomheden, fordi vi begynder at lære teori, som jeg ikke har haft det store kendskab til før.
Alligevel er det meget at gabe over at være studerende, ambassadør, udvikler, konsulent, direktør og sælger på en gang:
- Men jeg arbejder bedst under moderat stress. Jeg er absolut mest effektiv, hvis jeg har en rimelig mængde punkter på min To Do liste, som jeg kan kaste mig over. Det store problem bliver dog ofte prioriteringen. Og især efter det første år i Aalborg har jeg indset, at der skal prioriteres tid til sociale aktiviteter som familie, venner og generel afslapning. Heldigvis bor jeg på Aalborg Internationale Kollegium, hvor der altid sker en masse, så jeg skal blot gå uden for min dør, og så er der altid gang i et eller andet, siger Thomas Kølbæk Jespersen.
Yderligere oplysninger
Ingeniørstuderende Thomas Kølbæk Jespersen, TKJ Electronics, mobil 6160 4089.