Millionbevilling gør olieudvinding til det rene vand

Millionbevilling gør olieudvinding til det rene vand

Millionbevilling fra Det Obelske Familiefond gør det muligt for Aalborg Universitet Esbjerg at investere i helt nye laboratoriefaciliteter, og i de nye faciliteter vil forskerne gøre deres til at gøre olieproduktion i Nordsøen mere miljøvenlig og styrke olieproducenternes konkurrenceevne.

Er det en god ide at bruge syv millioner kroner på at finde løsninger på et problem, som der allerede findes løsninger på i dag? Ja, det er det helt sikkert, for de løsninger, der allerede findes til at rense det vand, der bruges til udvinding af olie, er meget dyre, og det er et stort problem i et trængt oliemarked.

Men nu åbner Aalborg Universitet Esbjerg helt nye laboratoriefaciliteter, der skal optimere eksisterende løsninger til at rense det såkaldte produktionsvand i olieproduktionen og dermed rense vandet markant billigere. Samtidig vil forskerne i laboratoriet lave eksperimenterende forskning, så nye løsninger kan erstatte eller arbejde sammen med allerede kendte løsninger. Det nye laboratorium er muligt grundet en bevilling på ikke mindre end 3,5 million fra Det Obelske Familiefond. Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet bidrager med et tilsvarende beløb.

- Det er en af de største enkeltbevillinger, der nogensinde er tilfaldet Aalborg Universitet Esbjerg, og det er vi naturligvis meget stolte af. Laboratoriet vil gøre det muligt for os i endnu højere grad end nu at bidrage med ny forskning til den store erhvervsklynge inden for olieindustrien, der er her i Esbjerg-området, og som er så vigtig for området, siger sektionsleder ved Institut for Energiteknik ved AAU Esbjerg, Jens Bo Holm-Nielsen, som står bag projektet sammen med lektor Zhenyu Yang som projektleder fra samme institut og lektor Marco Maschietti fra Institut for Kemi og Biovidenskab ved AAU Esbjerg.

Optimering og nytænkning

I dag kan produktionsvandet renses ved hjælp af såkaldte hydro-cykloner, men med supplerende membranfiltrering kan det renses til drikkevandskvalitet. I dag er processen imidlertid meget omkostningstung og energikrævende, og det gør det relevant at kigge på nye og forbedrede løsninger.

- På et år er prisen for en tønde olie faldet til mindre end det halve, og det øger naturligvis relevansen af at finde nye og mindre omkostningstunge løsninger til olieindustrien, så den kan bevare sin konkurrenceevne, og vi glæder os til at få laboratoriet installeret og komme i gang med arbejdet, siger Jens Bo Holm-Nielsen, som forventer, at der, udover allerede ansatte ph.d.’ere og forskere, skal tilknyttes to eller tre ph.d.-studerende til laboratoriet. De kommer til at stå for en stor del af forskningen, der både skal optimere eksisterende løsninger og finde helt nye løsninger.

Forskning der kan bruges

Og det er ikke viden til skrivebordsskuffen, der skal komme ud af eksperimenterne i laboratoriet. Det er anvendt forskning af højeste kvalitet.

- Vores forskning skal hurtigst muligt komme olieindustrien til gavn, og jeg er overbevist om, at vi inden for en treårig tidshorisont vil kunne præsentere løsninger, der vil gøre det muligt for olieindustrien at rense produktionsvandet rigtigt godt – siger Jens Bo Holm-Nielsen, som også forventer, at kommende forskningsresultater vil kunne bruges inden for eksempelvis produktionsprocesser af biobrændstoffer og skifergas, hvor der også bruges store mængder vand i processen.

Yderligere information/kontakt:

Lektor Jens Bo Holm-Nielsen, Esbjerg sektionsleder, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet Esbjerg, mobil 2166 2511, jhn@et.aau.dk

Lektor Zhenyu Yang, Projektleder, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet Esbjerg, mobil 2184 7937, yang@et.aau.dk