- En af grundstenene i et godt køkken er en god surdej, fastslog Marie Vedel, en af hovedkræfterne bag iværksætterinitivativet Kitchen Collective, som AAU samarbejder med om et nyt fødevare-eksperimentarium, hvor studerende og iværksættere kan afprøve ideer og nye produkter til fødevaresektoren.
Derefter udstyrede Maria Vedel Dan Jørgensen med et forklæde og et piskeris, så han kunne røre den surdej, som skal være byggestenen i brødet, der fremover skal bages i laboratoriet i Sydhavnen.
Udfordringer i den danske fødevaresektor
Eftermiddagen blev dog ikke kun tilbragt i køkkenet. Et fyldt auditorium have kort forinden køkkenseancen fornøjelsen af at høre en oplagt og tydeligvis scenevant Dan Jørgensen forelæse om nogle af de udfordringer, den danske fødevaresektor står over for i fremtiden.
Omdrejningspunktet for forelæsningen var det globale marked for danske fødevarer i lyset af befolkningsudviklingen og den fremtidige efterspørgsel efter fødevarer, og ministeren problematiserede og forklarede en række forhold såsom bæredygtighed, økologi, etik og vækst, som gør sig gældende på området.
Forskere og studerende imponerede ministeren
Efter forelæsningen stod en række forskere og studerende fra Integrated Food Studies klar til at give Dan Jørgensen en smagsprøve på noget af den fødevareforskning, der finder sted på AAU. Det blev bl.a. til en demonstration af en intelligent buffet, som kan identificere hvad og hvor meget, der bliver puttet på tallerknen.
Fødevareministeren blev også introduceret til et virtuelt supermarked, som en gruppe studerende har udviklet til at teste forbrugeradfærd i forbindelse med at re-designe kasseområdet i et supermarked.
Læs mere om AAU Food Lab og Dan Jørgensens besøg på AAU