Ambitionen om den markante nyanskaffelse indgår i Uddannelses- og Forskningsministeriets netop offentliggjorte rapport og idékatalog ”Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.” Et af de foreslåede indsatsområder er en generel oprustning med droner til dataindsamling, og heri indgår anbefalingen om et 10 mio. kroners kæmpedrone-setup i Aalborg. Realiseringen er afhængig af fremtidige bevillinger, men lektor og droneforsker Anders la Cour-Harbo har gode argumenter for en drone i størrelse XL.
- Planen er at købe én stor helikopter på 100-150 kg, som kan bestykkes med alskens forskningsudstyr. Den får en løftekapacitet på omkring 25 kg og en flyvetid på 4-6 timer. Perspektiverne er store: Større kapacitet og meget lang flyvetid giver rig mulighed for at forske i alt fra sensorudstyr til sikkerhedsprocedurer og integration med anden lufttrafik, forklarer Anders la Cour-Harbo.
En stor drone gør det muligt at teste prototyper af sensorer, selv om de vejer væsentligt mere, end de kommer til i den færdige version. Desuden er det muligt at medbringe ekstra computere og strømforsyning ombord. Ved at vælge en drone af helikoptertypen, slipper forskerne for at være afhængige af en startbane, som ville være nødvendig til en 150 kg tung drone med faste vinger.
Rullende kontrolstation
Med til planerne hører anskaffelsen af en stor varevogn, som både skal benyttes som mobil jordstation og til at bringe helikopterdronen rundt i landet. Forslaget går ud på at indrette varevognen med computere, antenner, strømgenerator og storskærm samt naturligvis transportplads til helikopteren, når den skal fragtes ad landevejen.
- Idéen er, at helikopteren placeres i Aalborg og flyves af vores folk. Men andre vil kunne leje tid på den, og vi vil have mulighed for at flyve der, hvor behovet er. Skal der fx flyves tæt på vindmøller, over marker eller endda i udlandet, kan helikopteren og jordstationen selv transportere sig derhen, fortæller Anders la Cour-Harbo, og opfordrer til at se det som en mulighed med landsdækkende perspektiver:
- Dronen er en national investering, så alle universiteter og virksomheder kan få afprøvet deres udstyr og idéer. Den vil derfor være et stærkt bidrag til Danmarks placering som et af de førende lande, når det gælder droneforskning og udvikling.
Yderligere oplysninger
- Læs mere om visionerne i ”Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015”, som er udgivet af Styrelsen for Forskning og Innovation.
- Det er en drone af denne type (pdf), forskerne håber på at kunne anskaffe.
- AAU’s hidtil største drone (download foto) er kun halvt så stor og kan flyve i 30 minutter. Det er en prototype, så den er ikke egnet til brug af andre end AAU’s folk, og der er heller ikke knyttet en mobil jordstation til den.
- Lektor Anders la Cour-Harbo, Drone Research Lab, AAU, tlf. 9940 8737, mail alc@es.aau.dk.
- Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.