Rum-studerende knokler før møde med dansk astronaut

Rum-studerende knokler før møde med dansk astronaut

Ekstreme krav til sikkerhed og testprocedurer ved bemandede rumrejser har sat ingeniørstuderende fra Aalborg Universitets rumcenter på frivilligt overarbejde, inden de 19. marts får besøg i laboratoriet af Danmarks første astronaut Andreas Mogensen. Astronauten skal se de studerendes selvbyggede satellit og tilsvarende kommerciel teknologi fra nordjyske GomSpace, inden begge dele kommer med på hans første ESA-mission senere i år.

Den 38-årige ingeniøruddannede astronaut og hans ledsagere fra Det Europæiske Rumfartsagentur ESA kommer til Aalborg for at se på rumløsninger, der præcis som han selv er ”made in Denmark” og tiltænkt en rolle på opsendelsen til Den Internationale Rumstation ISS til efteråret. Ud over de studerendes satellit er det professionel satellitteknologi fra den nordjyske vækstvirksomhed GomSpace, hvis stiftere selv var pionerer i universitetets SATLAB, da de var ingeniørstuderende.

Danmarks første astronaut Andreas Mogensen kommer til Aalborg (Foto: ESA).Programmet for Andreas Mogensens Aalborg-tur inkluderer et offentligt tilgængeligt foredrag, hvor både studerende og virksomhedsforbindelser inviteres til at lytte med. For de studerende bliver der dog forinden lejlighed til nærkontakt af første grad med astronauten på deres egen hjemmebane, hvor de bygger AAUSAT5.

- Jeg drømmer ikke selv om at blive astronaut, men jeg glæder mig til at møde ham, fortæller Mathias Mølgaard, som er blandt de mest erfarne ingeniørstuderende på det nuværende hold i laboratoriet.

Han var også med til at arbejde på forgængerne for den satellit, som skal op med astronauten, og det er tydeligt, at de i forvejen strikse krav til teknologi til rummet antager helt nye dimensioner, når der er mennesker med. Hensynet til mandskabets og missionens sikkerhed gør det til et studie i grundighed lige så meget som et studie i satellitter:

- Det betyder, at vi skal gøre nogle ting anderledes, end vi har gjort tidligere, og frem for alt skal vi være ekstremt omhyggelige med at dokumentere alt, hvad vi foretager os. Hvis man ikke bryder sig om tjeklister og kontrolskemaer, skal man ikke arbejde med rumfart på det her niveau, fastslår Mathias Mølgaard.

Lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU SATLAB medgiver, at både de studerende, han og de øvrige forskere med tilknytning til teamet har fået deres sag for.

- Set i bakspejlet var vi nok ikke helt klar over, hvad vi gik ind til, da vi blev tilbudt mulighed for at få en satellit med på Andreas Mogensens ESA-ekspedition. Vi var bare enormt stolte og glade. Det er vi stadig. Men vi er også meget klogere og en anelse udmattede, siger Jens Dalsgaard Nielsen med et skævt smil.


Programmet for Andreas Mogensens besøg i Aalborg 19. marts:

11.00-11.45 Besøg og rundvisning i Aalborg Universitets SATLAB.
12.00-12.45 Arbejdsfrokost med repræsentanter for ESA, Forskningsministeriet, AAU og GomSpace.
13.00-13.45 Besøg på GomSpace.
14.00-15.00 Offentligt foredrag i Auditorium B3-104 på Aalborg Universitet, Fredrik Bajers Vej 7, Bygning B, 9220 Aalborg Øst.

Yderligere oplysninger

  • Læs mere om den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen og hans mission på rumrejsen.dk.
  • AAU-studerende fortæller i blog om helt nye tests af AUSAT5 hos ESA’s teknologi- og forskningsafdeling ESTEC i Holland. Desuden kan de følges på space.aau.dk og kontaktes på studentspace@space.aau.dk.
  • Fotos fra de studerendes arbejde er tilgængelige på Flickr.
  • Kommunikationsansvarlig for Andreas Mogensen i ESA, Rosita Suenson, tlf. +31 652 062 158, e-mail: rosita.suenson@esa.int.
  • Specialkonsulent Cecilie Tornøe, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 7231 8284, e-mail: ct@fi.dk.
  • Ingeniørstuderende Mathias Mølgaard, AAU, mobil 3144 3793.
  • Lektor Jens Dalsgaard Nielsen, AAU Space Center, tlf. 9940 8734, mobil 2872 8753.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, mobil 2340 6554.