Masser af god feedback fra dommerpanelet, et voldsomt udbygget netværk og en flot førstepræmie i kategorien Social Entrepreneurship og medfølgende 30.000 kroner til hjælp til at starte virksomhed op. Det er det umiddelbare og flotte resultat, som Lizanne Svane og Asbjørn Houmøller Eliasen tager med fra deres deltagelse i verdensmesterskaberne i iværksætteri, University Startup World Cup, som er arrangeret af Venture Cup, og som blev afholdt i København i denne weekend.
- Det har været benhårdt arbejde hele tiden at skulle præstere, når vi skulle overbevise dommerpanelet om fremtidsperspektiverne og mulighederne i vores produkt. Men det har været det hele værd, for vi har fået så megen god feedback og nye perspektiver på vores produkt, så vi har virkelig noget at arbejde videre med, siger Lizanne Svane, nyuddannet cand.scient.techn. fra Aalborg Universitet. Sammen med Asbjørn Houmøller Eliasen, der læser til maskiningeniør på AAU, står hun bag produktet TubusOne, der er et nyt produkt, der skal gøre det nemmere for bevægelseshæmmede at benytte tablets og smartphones.
Det begyndte i en workshop
TubusOne er et apparat, et avanceret pusterør, der ved hjælp af undertrykket i munden aktiverer en funktion i produktet, som så reelt set fungerer som en forlænget finger, hvilket gør det muligt for selv svært handicappede at kommunikere elektronisk helt uden hjælp. At de to og deres produkt nu har vundet en kategori ved VM i iværksætteri, og der endda er søgt patent på opfindelsen, var der nok ikke mange, der havde troet, at det ville ende med, da produktet blev opfundet som løsning på en bunden opgave på en af Aalborg Universitets Innovationsworkshops.
- Vi skulle opfinde et produkt, der gjorde det muligt selv at kommunikere for en, der var lam fra halsen og ned. Næste morgen kom Asbjørn med pusterøret, og så var opgaven reelt løst, og projektet blev mere eller mindre lagt på hylden, da det jo ”bare” var et skoleprojekt. Asbjørn arbejdede dog løbende på at forbedre det, og da vi præsenterede produktet ved en af de indledende runder af University Startup World Cup, fik vi at vide, at vi skulle satse på produktet, for mange så et perspektiv i det, siger Lizanne Svane.
Skuffet - men når det nu skulle være...
I juni vandt TubusOne så deres kategori ved den danske Venture Cup, hvor præmien udover 25.000 var adgang til finalen i University Startup World Cup – og her vandt de altså også deres kategori foran seks andre produkter fra hele verden.
Slå de studerende fra Stanford University i USA kunne de to dog ikke, og amerikanerne løb derfor med titlen som verdensmestre i iværksætteri, og det gjorde umiddelbart ondt på Lizanne Svane og Asbjørn Houmøller Eliasen, som begge er konkurrencemennesker om en hals.
- Vi vil bare vinde, så vi var meget skuffede, da det ikke var os, der skulle på scenen til den helt store hæder. Men vi må altså også erkende, at amerikanerne har et godt produkt. De kan blot ved hjælp af en urinprøve konstatere, om en person har kræft i blæren, hvor der hidtil har skullet en blodprøve til. Det gør ondt ikke at vinde, men når det nu skulle være, er det fint, at vi tabte til et produkt som det, for det kommer til at komme mange mennesker til gavn – ganske som vores vil, når det er færdigudviklet, siger Lizanne Svane.
Arbejdet fortsætter
De to vil nu arbejde videre med den meget konstruktive feedback, de har fået fra dommerne ved konkurrencen og fortsat udvikle produktet. Der er indgivet patentansøgning, og de to har masser af hårdt arbejde for sig, inden patentet er i hus, men de er klar på at tage fat.
- Deltagelsen har givet os et kæmpe boost, og vi har fået bekræftet, at det er et godt produkt, som vi har, så det er bare med at komme videre, siger Lizanne Svane.
Kontakt/yderligere information:
Asbjørn Houmøller Eliasen, ae91@me.com, mobilnummer 31203108 (Bor i Aalborg og er primær kontakt).
Lizanne Svane, lizannesvane@gmail.com, mobilnummer 2238 8256 (Bor i København og er sekundær kontakt)