Habari (hej), shukrani (tak) og tunaona kesho (vi ses i morgen) er nogle af de ord og vendinger, som i et par måneder kommer til at afløse de nordjyske gloser, som Kasper Jensen og Camilla Frejlev Bæk normalt går og bruger. Til daglig er de begge sundhedsteknologistuderende på Aalborg Universitet, men de er netop fløjet til Tanzania, hvor swahili er det officielle sprog.
- Vi skal reparere hospitalsudstyr, så hospitalerne kan komme til at fungere bedre. Den første måned kommer dels til at gå med at lære at reparere forskelligt hospitalsudstyr, og så skal vi på intensiv kursus i swahili, så vi bedre kan kommunikere med folkene på hospitalet og vores lokale værter, for det er langt fra alle, der taler engelsk, siger Kasper Jensen.
Næsen ud af bøgerne
Sammen med Camilla Frejlev Bæk har han siden december sidste år kæmpet en brav kamp for at få en plads i årets Engineering World Health Summer program, et program hvor studerende fra hele verden tager til Nicaragua i Mellemamerika eller Rwanda eller Tanzania i Afrika for at reparere en del af lokale hospitalers udstyr.
- I eksempelvis Tanzania har de reelt set en hel del hospitalsudstyr. Problemet er bare, at de ofte ikke har fået instrukser i hverken hvordan de bruger udstyret eller hvordan de reparerer det. Og det er jo helt fantastisk, at vi kan give dem en hjælpende hånd, samtidig med at vi både får en stor oplevelse og lærer en masse praktiske ting, som vi ikke lærer hjemme på studiet i Aalborg, hvor vi meget sidder med næsen i bøgerne, siger Camilla Frejlev Bæk, som sammen med Kasper Jensen og tre studerende fra Københavns Universitet udgør de danske deltagere i årets program.
Swahiliprutteri
AAU-deltagernes deltagelse bliver sponsoreret af forskellige fonde, mens de studerende lægger to måneders arbejdskraft i projektet. Efter den første måneds undervisning i reparation af udstyr og et intensivt swahilikursus, er det tid til at komme ud på lokale hospitaler i nærheden af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.
- Her bliver vi virkelig udfordret, og det glæder jeg mig til. Herhjemme er vi vant til, at vi altid kan få præcis de dele, som vi har brug for, men det bliver anderledes i Tanzania. Her skal man ofte tænke kreativt og finde andre løsninger end den, der ligger lige for, simpelthen fordi man ikke nødvendigvis kan få de optimale reservedele. Så det bliver spændende måske at skulle på det lokale marked for at finde alternative reservedele og så prutte om prisen – og så endda måske på swahili, siger Kasper Jensen.
Relationsskabende udfordringer
Camilla Frejlev Bæk ser også store udfordringer i arbejdet. Udfordringer, som hun ser frem til.
- Vi har fået at vide, at hospitalerne ikke har et program klart til os. Vi skal selv ud og skabe relationerne og høre, hvad vi kan hjælpe med. Det er et stort ansvar, at vi selv skal klare så meget, men det giver os også en chance for at vise personalet på hospitalerne, at vi VIL det her, og det vil vi. Og så er det jo helt fantastisk, at vi kan hjælpe til at gøre behandlingsmulighederne på hospitalerne større og på den måde fremme sundheden i lokalområdet, siger Camilla Frejlev Bæk.
Yderligere information:
Kasper Jensen, kjen13@student.aau.dk
Camilla Frejlev Bæk, cf13@student.aau.dk
http://www.ewh.org/students/summer-institute/program