Studerende udvikler droner der kan ”se” højspændingsledninger

Studerende udvikler droner der kan ”se” højspændingsledninger

Samarbejde mellem ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet og den nordjyske droneproducent Sky-Watch har gjort de fjernstyrede mini-helikoptere bedre til at undvige højspændingsledninger og spore personer.

Droner er noget, de fleste af os kun ser på tv. Men studerende Jonas Markussen, der er bidt af droner, har fået praktik på Sky-Watch i Støvring, hvor han er med til at udvikle droner, der blandt andet kan redde menneskeliv.

- Jeg er vild med droner! Faktisk har jeg tre derhjemme...

Huginn X1 drone (Illustration: Sky-Watch).Jonas Markussen, der studerer Vision, grafik og interaktive systemer på Aalborg Universitet, smiler genert – han er helt klar over, at det lyder lidt nørdet. Men faktisk er den ingeniørstuderendes hobby godt på vej til at blive hans fremtidige karriere. I efteråret 2014 kom Jonas Markussen nemlig i niende semesters praktik hos Sky-Watch, der producerer droner til såvel militære som fredelige formål.

- Jeg ville gerne i praktik og i praksis prøve kræfter med de ting, jeg primært har arbejdet teoretisk med på universitetet. Min daværende vejleder havde kontakt til Sky-Watch. Dem havde jeg læst om, så jeg var helt solgt, da han foreslog, at jeg kunne komme i praktik der, fortæller Jonas Markussen.

Mødet med Sky-Watch gik godt, og efter Jonas havde skrevet under på diverse erklæringer – meget af det, virksomheden laver, er tys-tys – startede han i praktik. Og det viste sig hurtigt, at den drone-begejstrede studerende fik lov til meget andet og mere end bare at se på.

Får feed-back fra kollegerne

- Jeg blev involveret i to projekter: Dels skulle vi udvikle en drone, der kan følge et objekt i et videofeed, og dels har jeg arbejdet med en løsning, der kan detektere højspændingsledninger i punktskyer, fortæller Jonas Markussen og forklarer:

- Hvis man, lidt forsimplet, sender laserstråler ud i et spejl, der vipper, kan man – selv i vejr med dårlig sigtbarhed – få øje på højspændingsledninger. Det er særligt vigtigt i forbindelse med helikoptere, for eksempel redningshelikoptere, der kan blive nødt til at gå ned i områder, hvor de ikke på forhånd ved, hvor højspændingsledningerne er, og de heller ikke kan se dem. Den her løsning kan monteres direkte på helikopteren.

- Det er super fedt at få indblik i, hvordan virksomheden arbejder. I Sky-Watch’s udviklingsafdeling sidder vi og sparrer med hinanden, og selv om det ikke er gruppearbejde, som vi kender det fra universitetet, er det alligevel en kæmpe fordel, at jeg har prøvet at arbejde i grupper. Kollegerne kommer med værdifulde input, også selv om jeg i realiteten har arbejdet alene med computer vision-projektet – altså det med at spotte højspændingsledninger, fortæller Jonas Markussen.

Han er glad for, at virksomheden har givet ham så meget ansvar – men ved også, at det forpligter:

- På universitetet kan man skrive sig ud af mangt og meget – her SKAL tingene bare fungere i praksis, slår han fast.

Tæt samarbejde med AAU

Chief Technology Officer i Sky-Watch Anders Friis har fulgt Jonas Markussen tæt.

CTO Anders Friis, Sky-Watch.- Vi har haft praktikanter i virksomheden tidligere, men det er første gang, vi har en praktikant i udviklingsafdelingen. At få en praktikant kan være lidt som at spille Lotto, men den her gang fandt vi projektet, inden vi fandt manden, der så blev udvalgt efter kvalifikationer og i tæt samarbejde med Aalborg Universitet, forklarer Anders Friis og fortsætter:

- Vi har et tæt samarbejde med AAU på mange fronter. Blandt andet hjælper de os med at finde ildsjæle blandt de studerende, der brænder lige så meget for droner, som vi gør.

Han forklarer, at Jonas har haft relativt frie rammer, men at han naturligvis på forhånd har kendt målet.

- Jonas er indgået i teamet på lige fod med de andre ansatte i udviklingsafdelingen. På den måde har han fået indsigt i, hvad det vil sige at være medarbejder her, slår Anders Friis fast.

Drømmer om job på Sky-Watch

Jonas Markussens første projekt i Sky-Watch var et forskningsprojekt med henblik på at udvikle en tracking-algoritme, der gør det muligt at følge en bestemt person eller et objekt ved hjælp af forskellige teknologier. Projektet er gået så godt, at virksomhedens marketing-afdeling har sendt det til USA, hvor det amerikanske militær netop nu tester løsningen, og de første tilbagemeldinger er, at de er meget begejstrede for den nye feature.

Derfor var det heller ikke bare ”farvel og tak”, da praktikken sluttede; Jonas fik job på virksomheden i januar, og i februar, da han gik i gang med at skrive speciale, kunne han fortsætte i studiejob på Sky-Watch.

- Det er dejligt at få lov til at fortsætte med at arbejde med droner, siger Jonas Markussen, der har svært ved at skjule, at han drømmer om en fast stilling på Sky-Watch, når han er færdiguddannet som ingeniør til sommer.

Fakta om Sky-Watch

Støvring-virksomheden Sky-Watch, der har eksisteret siden 2009, udvikler, producerer og implementerer højteknologiske løsninger til at hjælpe med tidskritiske strategiske beslutninger i komplekse miljøer. Sky-Watch’s forsknings- og udviklingskompetencer omfatter ubemandede systemer, avanceret indlejret kontrolsoftware, integreret industrielt design og intuitive brugergrænseflader.

- Vi fokuserer meget på at lave holdbare droner af høj kvalitet, og vi sælger primært til kunder, der ikke har tid til at sætte sig ind i en masse teknologi – det skal bare virke, fastslår CTO Anders Friis, Sky-Watch.
Virksomheden, der har 19 ansatte i Danmark, har et formaliseret forskningssamarbejde med Aalborg Universitet. Læs mere på www.sky-watch.dk.

Kontakt

  • Ingeniørstuderende Jonas Markussen, Aalborg Universitet, mobil 3139 8054 (download foto)
  • Chief Technology Officer Anders Friis, Sky-Watch, tlf. 9686 7666
  • Professor Thomas Moeslund, Institut for Arkitektur og Medieteknologi, Aalborg Universitet, tlf. 9940 8787.