Den 20-23. oktober afholder Center for Betonuddannelse betonworkshop for ellevte gang. Center for Betonuddannelse er et samarbejde mellem Dansk Byggeri, Teknologisk Institut og de nordjyske uddannelsesinstitutioner University College Nordjylland (UCN), AMU Nordjylland og Aalborg Universitet.
Det er studerende herfra og dermed fremtidens ingeniører, bygningskonstruktører og håndværkere, som bliver sat sammen i grupper på kryds og tværs for at designe og støbe betonelementer på to af workshoppens dage. Hvad elementerne skal kunne, og præcis hvor de skal stå, afslører arrangørerne ikke før workshoppens start.
Udendørsgrill og skulpturer
Det eneste, de fortæller, er, at elementerne skal stå i de nordjyske byer Nørresundby, Sæby og Brønderslev. Det er første gang, at elementerne ikke ender det samme sted og ikke har de samme forudsætninger.
- Da vi i år fik svært ved at afsætte alle elementerne samme sted, besluttede vi at bringe flere opgavestillere ind. Vi håber, at det kan være med til at inspirere de studerende til endnu mere kreative projekter. De lærer meget af at se hinanden arbejde på forskellige ting, fortæller medarrangør og underviser ved UCN Bjarne Sørensen.
Tidligere års udfordringer tæller blandt andet skateboardramper og bænke. Sidste år støbte de studerende skulpturerer, som var inspireret af det kommende Vendsyssel Teateroplevelseshus i Hjørring, og de blev siden installeret på gågaden i samme by.
Del af et større billede
Sløret bliver ikke løftet for opgaverne på forhånd, da ideen med workshoppen er, at de studerende samarbejder om alt fra idéudvikling til støbning. På den måde får de en bedre forståelse for hinandens fag og derigennem deres eget.
Til dagligt studerer deltagerne nemlig forskellige dele af byggeprocessen, og for en fremtidig arkitekt kan det være svært at sætte sig ind i håndværkernes kunnen og udfordringer - og vice versa.
- Hvis du beder en bygningskonstruktør eller en betonmager om at lave noget at sidde på i beton, støber de en terning på 1x1x1 meter. En Arkitektur og Design-studerende fra Aalborg Universitet løser opgaven på en helt anden måde og kan formentlig ikke støbe den selv. Til workshoppen kan de udfordre hinanden og samtidig lære, at de alle er en uundværlig del af byggeprocessen, siger faglærer på AMU og medarrangør Torben Dybdahl Jensen.
TIL GAVN FOR MANGE
Hovedparten af betonworkshop-deltagerne er i gang med første del af deres uddannelse. De første dage af workshoppen får de derfor gode råd og nødvendig viden via oplæg fra undervisere og virksomheder i betonbranchen.
De kommende arbejdsgivere og deres organisationer i byggeriet er samtidig vigtige sponsorer for eventen. Til gengæld nyder de godt af, at næste generation i byggeriet får et mere nuanceret indblik i, hvad beton kan og kræver.
Det kan lektor Ole Pihl fra AAU’s uddannelse i Arkitektur- og Design nikke genkendende til.
- Mine studerende har ikke noget begreb om, hvad godt håndværk er, og hvad forskellige materialer kan. Deres øjne bliver også store af forbavselse, når jeg opfordrer dem til at trække i arbejdstøjet og være med i workshoppen. Men jeg får kun positive tilbagemeldinger fra mine studerende, som får en meget bedre forståelse af deres egen rolle og de kræfter, som de arbejder med på deres tegninger, fortæller Ole Pihl.
Andre, der får noget ud af workshoppen, er Lindholm Brygge Grundejerforening, som ligger i Nørresundby og er en af årets opgavestillere. De fik idéen om at deltage efter at have set de unikke stole og bænkesæt i Lindholm Strandpark, som Betonworkshoppen støbte i 2007.
- Vi har mange områder herude, som bliver flittigt brugt af både beboere og børnehaver på udflugt. Dem kan vi godt tænke os at udvikle på, så vi ser frem til at få nogle ting op at stå. Jeg kan ikke fortælle hvad og hvor, men vi har stor tiltro til, at de studerende laver noget rigtig fint til os, siger medlem af Lindholm Brygge Grundejerforening Jan Ole Mortensen.
Betonworkshoppen er sponsoreret af virksomhederne og foreningerne Aalborg Portland, Spar Nord Fonden, Dansk Betonforening, Unicon, Hi-Con og IDA.
FAKTA:
- Betonworkshop 2015 starter tirsdag den 20.10 kl. 08 og slutter fredag den 23.10. kl. 15. Tirsdag og onsdag er der oplæg i Vejgaardhallen, Vejgaard Torv 3, 9000 Aalborg. Torsdag og fredag arbejder de studerende med forme og støbning i hallerne på AMU Nordjylland, Sofievej 61, 9000 Aalborg.
- Download programmet her.
- En endnu ikke offentliggjort kendt person vil holde tale om fredagen. Sidste år var det Hjørrings borgmester, Arne Boelt.
- Læs mere om workshoppen og Center for Betonuddannelse på vikanbeton.dk.
KONTAKT:
-
Leder af Center for Betonuddannelse og uddannelseschef Frede Holst Andersen, AMU Nordjylland, tlf. 96 33 22 93.
-
Lektor Ole Verner Phil, Institut for Arkitektur og Medieteknologi, Aalborg Universitet, tlf. 99 40 71 32.
-
Sekretær Dirch H. Bager, Center for Betonuddannelse, tlf. 20 49 73 24.
-
Faglærer Torben Dybdahl Jensen, AMU Nordjylland, tlf. 96 33 23 56.
-
Underviser Bjarne Sørensen, UCN, tlf. 72 69 15 04.
-
Journalist Mads Degn Gregersen, AAU Kommunikation, tlf. 99 40 39 21.