Universitetsforskere får helt ny rolle for Bang & Olufsen

Universitetsforskere får helt ny rolle for Bang & Olufsen

Nytænkende dansk model for samarbejde mellem en virksomhed og et universitet sender nu forskere fra Aalborg Universitet på vigtig mission inden for murene i Bang & Olufsens udviklingsafdeling. Sammen med B&O’s egne forskere skal de etablere nye forskningsområder og styrke de eksisterende. Desuden kan den tætte kobling mellem forskning og industri give adgang til store forskningsprojekter i EU.

Aftalen indebærer frikøb af en håndfuld universitetsforskere i 20 procent af deres tid, hvor de skal arbejde for Bang & Olufsen. En af dem er signalbehandlingsekspert Jesper Kjær Nielsen. Det passer ham fint at få mulighed for at forfølge forskellige ambitioner to steder.

- Der er mange ting, jeg godt kan lide ved universitetet. Fx at man har friheden og tiden til at fordybe sig, forstå et problem helt til bunds og løse det ordentligt. Til gengæld er jeg også træt af, at produktet på et universitet er et stykke papir med en videnskabelig artikel. Jeg vil gerne tage skridtet videre, når vi har løst problemet i teorien, så det også bliver anvendt i færdige produkter, siger Jesper Kjær Nielsen.

Mere forskning - hurtigere udvikling

Oprustningen på egen forskning og samarbejdet med Aalborg Universitet indgår i Bang & Olufsens overordnede plan for fremtiden, fortæller forskningschef Søren Bech:

- Aftalen er meget vigtig for Bang & Olufsen. Vi er nødt til at kigge flere år ud i fremtiden for at være med på beatet, men samtidig ændrer teknologien sig sindssygt hurtigt nu. Så det er afgørende for os at samarbejde med forskere uden for B&O, som sidder med fingrene på den forskningsmæssige puls, og som samtidig lærer B&O-sproget og vores produktstrategi og forskningsstrategi at kende.

Søren Bech har selv banet vejen, efter at han de seneste tre et halvt år har haft en ”omvendt” ordning som deltidsprofessor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- Det har givet mig mulighed for at trykke på de rigtige knapper i begge organisationer. Alle taler om behovet for øget samarbejde mellem industrien og universiteterne, men der er ikke nogen, der har gjort det her før. Nu får vi nogle erfaringer, som andre også kan trække på. Jeg tror, mange flere virksomheder kan få glæde af samme model, siger Søren Bech, der er medlem af Dansk Industris udvalg for forskning og uddannelse.

Relevant forskning

Dekan Eskild Holm Nielsen fra Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på AAU har sammen med B&O-chefen presset på for at få indgået en aftale, som ikke blot er velmenende hensigtserklæringer:

- Vi arbejder på at skabe forpligtende samarbejde med virksomheder, og det her er udbytterigt og forpligtende for begge parter.  Vi kan få flere projekter hjem via EU og nationale forskningsmidler, hvor tæt samarbejde med industrien er et krav. Samtidig giver det vores forskere indsigt i forhold, som de ellers ikke ville have adgang til, og det gør deres forskning relevant, forklarer Eskild Holm Nielsen.

Fakultetets pionererfaringer med persontrafik den modsatte vej, hvor ingeniører fra erhvervslivet de seneste år har fået mulighed for at arbejde som forskere på universitetet, taler også et tydeligt sprog:

- Vi kan se, at det gør en forskel, når man har personer tilknyttet, der færdes hjemmevant i både virksomheden og på universitetet. De kan få øje på muligheder for samarbejde om forskning og studieprojekter, som vi ellers ville gå glip af. Tit udspringer samarbejde med virksomheder fra den enkelte forskergruppe, men den her aftale er forankret ledelsesmæssigt hos både B&O og på Aalborg Universitet. Det er vigtigt, fordi vi ønsker at skabe fremtidens model for samarbejde mellem videnstunge virksomheder og universiteter. Vi tror på, at vi har fundet en løsning, der virker, siger Eskild Holm Nielsen.

Flere trin i samarbejdsraketten

De sidste juridiske detaljer om patentforhold, fortrolighedsklausuler og økonomi er først lige faldet på plads i den nye aftale, men Bang & Olufsens forskningschef gør sig allerede tanker om, hvordan samarbejdet kan udvikles.

- Næste skridt bliver forhåbentlig, at flere B&O-specialister kan komme på universitetet i den fase, hvor vi undersøger konkret teknologi mere detaljeret, før vi putter det ind i et projektforløb. Det er kompliceret, og der er brug for laboratoriefaciliteter og ekspertise. Tanken er, at vores specialister kan tage til Aalborg og føle sig hjemme, fordi de både får adgang til de nødvendige faciliteter og den faglige viden hos personer, som også ved noget om de problemstillinger, vi kigger ind i rent produktmæssigt, siger Søren Bech.

Respekt for forskeres behov

I første omgang er der sat navn på tre af de fem forskere, som er omfattet af den nye aftale. Ud over erhvervspostdoc Jesper Kjær Nielsen (signalbehandling) er det lektor Christian Sejer Pedersen (akustik) og lektor Lars Bo Larsen (brugerinteraktion). Jesper Kjær Nielsen kommer selv fra Struer-egnen, og han er oprindelig uddannet som elektronikfagtekniker med læretid hos Bang & Olufsen. Under den efterfølgende civilingeniøruddannelse på Aalborg Universitet havde han studierelevant arbejde på virksomheden, og hans forskning som erhvervspostdoc er også et B&O-samarbejde.

- Så B&O betyder noget særligt for mig, men jeg kan sagtens forestille mig samme løsning med andre virksomheder. Jeg er nemlig sikker på, at begge parter vil få meget ud af det, hvis det angribes rigtigt. Jeg har været positivt overrasket over, hvor åbne de har været i B&O i forhold til udgivelse af videnskabelige artikler. Selvfølgelig skal det lige forbi deres patent- og kontraktenhed, som finder ud af, om det er noget, der skal patenteres. Men de forstår og respekterer forskeres behov for at kunne offentliggøre ny viden, og det er vigtigt, hvis det skal fungere, mener Jesper Kjær Nielsen.

Yderligere oplysninger

  • Den nye aftale udbygger et i forvejen tæt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Bang & Olufsen. Virksomheden har pt. fire indskrevne ph.d.-studerende ved AAU, som er delvist støttet af Innovationsfonden og EU’s Marie Curie-program, samt to Erhvervspostdocs støttet af Innovationsfonden.
  • Bang & Olufsens forskningschef Søren Bech (også ”deltidsprofessor” ved AAU’s Institut for Elektroniske Systemer), tlf. 3093 0243.
  • Dekan Eskild Holm Nielsen, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 2944 8337.
  • Professor og sektionsleder Søren Holdt Jensen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 8617.
  • Lektor Lars Bo Larsen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 2217 3633.
  • Lektor Christian Sejer Pedersen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 8725.
  • Erhvervspostdoc Jesper Kjær Nielsen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 7517.
  • Fotos til fri afbenyttelse.

Lars Bo Larsen (tv), Christian Sejer Pedersen og Jesper Kjær Nielsen (th) får nye opgaver hos Bang & Olufsen.