AAU-forsker vil øge skimmelsvampes aktivitet

AAU-forsker vil øge skimmelsvampes aktivitet

Lektor Jens Laurids Sørensen fra Sektion for Kemiteknologi på Aalborg Universitet Esbjerg arbejder på at udvikle en metode, som kan øge skimmelsvampes produktion af bakteriebekæmpende stoffer og dermed være til stor gavn for fremstillingen af bl.a. antibiotika. Novo Nordisk Fonden har netop bevilget 2,5 millioner kroner til projektet.

En bevilling på 2,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden vil give lektor Jens Laurids Sørensen fra Sektion for Kemiteknologi på Aalborg Universitet Esbjerg bedre muligheder for at udvikle en metode, der kan forbedre fremstillingen af medicin. Forbedringen skal ske ved at øge produktionen af de bakteriebekæmpende stoffer i skimmelsvampe, som udgør en vigtig del af bl.a. antibiotikaproduktion.

Jens Laurids Sørensen arbejder lige nu sammen med ph.d.-studerende Mikkel Rank Nielsen og australske forskere på et ambitiøst projekt, som skal øge skimmelsvampenes aktivitetsniveau. Svampene bliver nemlig dovne i laboratorierne, og de fremstiller derfor kun de vigtige stoffer i en begrænset del af svampen.

- Lidt populært sagt består en svamps DNA af en lang streng, der nogle steder er krøllet sammen, mens den andre steder er mere åben. I den åbne del af DNA-strengen sidder de aktive gener, mens generne ikke er aktive i den krøllede del, forklarer Jens Laurids Sørensen.

Problemet er imidlertid, at de fleste gener, som er involveret i produktionen af interessante stoffer sidder i den krøllede– og inaktive – del af DNA-strengen.

- Så øvelsen består i at flytte de mange inaktive gener hen til den åbne del af DNA-strengen. På den måde bliver generne mere aktive, og de producerer dermed flere af de bioaktive stoffer, der bekæmper bakterier, og som derfor er så nyttige i fremstillingen af lægemidler, siger Jens Laurids Sørensen.

Lykkes det at skrue op for skimmelsvampenes produktion af bakteriebekæmpende stoffer, kan det potentielt gøre medicin både bedre, billigere og mere sikker.

 

Yderligere information:

Lektor Jens Laurids Sørensen, Aalborg Universitet Esbjerg, tlf. 9940 7659, e-mail jls@bio.aau.dk