Masser af hæder og en check på 100.000 kroner. Det er, hvad professor Winnie Jensen kan se frem til som modtager af Vanførefondens Forskerpris 2016. Prisen uddeles til en forsker, der gennem sin forskning bidrager til at begrænse forekomsten af fysiske handicap på grund af sygdom, medfødte lidelser eller tilskadekomst.
Det er leder af AAU’s Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Kim Dremstrup, der har indstillet Winnie Jensen til prisen blandt andet med denne begrundelse:
- Winnie Jensen er særdeles effektiv og dedikeret i alt, hvad hun foretager sig i sit professionelle virke, det være sig indenfor undervisning, ledelse eller forskning. Hun har således i sin karriere allerede gjort en betydelig forskel, og det er jeg sikker på, at hun fortsat vil gøre. Jeg er derfor overbevist om, at Winnie Jensen er en særdeles værdig kandidat til Vanførefondens Forskerpris 2016, lyder de rosende ord fra Kim Dremstrup.
Hjælp til en bedre livskvalitet
Og den overbevisning blev altså delt af priskomitéen, og anerkendelsen glæder Winnie Jensen, der udover at være professor også er leder af SMI-faggruppen Neural Engineering and Neurophysiology, som tæller 17 forskere og undervisere.
- Mit mål er at hjælpe personer med fysiske handicaps til en dagligdag med større livskvalitet. Et af de centrale omdrejningspunkter for min forskning er derfor at udvikle nye, implanterbare rehabiliteringssystemer, og det kræver en særdeles langsigtet indsats at rykke et nyt system fra forskning og ud i virkeligheden, hvor det kan gøre en forskel. Jeg ser derfor Vanførefondens Forskningspris 2016 som en stor anerkendelse af mit arbejde – og prisen betyder, at jeg fortsat kan hjælpe med at holde et stærkt fokus på de mange udfordringer og nye muligheder, der er for at hjælpe personer med fysiske handicaps, siger Winnie Jensen, der i sin forskerkarriere har deltaget i projekter, der har tiltrukket ikke mindre end cirka 150 millioner kroner i finansiering.
Flere forsøgspersoner ønskes
Winnie Jensen har stået i spidsen for to store EU-projekter, TIME og EPIONE, der fokuserer på at afhjælpe fantomsmerter hos amputerede patienter. Projektet EPIONE er stadig aktivt, og i dette projekt testes flere forskellige metoder, der har til formål at reducere de amputeredes fantomsmerter; smerter der ofte er så voldsomme, at de resulterer i en markant nedsat livskvalitet. Metoderne testes ved hjælp af patientforsøg i laboratorier på Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, og der er stadig brug for flere forsøgspersoner fra det nordjyske område.
Udover forskningen lægger Winnie Jensen også stor vægt på at formidle sin forskning, både i fagkredse og til den brede offentlighed. Udover de mere end 100 videnskabelige artikler og bogbidrag hun har udgivet, formidler hun gerne bredt og populært om sine vigtige forskningsområder i både den skrevne presse samt radio og TV.
Kontakt/yderligere information:
Professor Winnie Jensen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU. wj@hst.aau.dk, 99 40 98 25.
Om Vanførefonden
Vanførefonden blev stiftet den 24. maj 1955 af tidligere statsminister Viggo Kampmann.
Fondens formål har alle dage været at støtte revalidering, fysisk handicappedes boligforhold, at lette transport, at fremskaffe egnede feriehjem og forsamlingslokaler, at støtte børne- og ungdomsarbejde og sprede oplysninger om fysisk handicappedes problemer.
Fondens daglige administration klares af et sekretariat. Derudover har fonden en bestyrelse på indtil 12 medlemmer og et repræsentantskab på indtil 100 medlemmer.
Om Forskerprisen
Vanførefonden indstiftede i 1994 ”Forskerprisen”. Prisen er på 100.000 kr., og den overrækkes modtageren ved fondens årsmøde.
Fonden uddeler prisen til en forsker, som gennem sin forskning bidrager til at begrænse forekomsten af fysiske handicap på grund af sygdom, medfødte lidelser eller tilskadekomst.
Prisen er dog ikke knyttet til bestemte fag eller forskningsområder og kan derfor gives til forskere, som øger samfundets erkendelse af konsekvenserne af fysisk handicap.
Vanførefonden anmoder hvert år landets universiteter og forskningsinstitutioner om indstillinger til prisen.