Bølgeforskere får fleksibelt nyt vandlaboratorie

Bølgeforskere får fleksibelt nyt vandlaboratorie

Et bassin med 400.000 liter vand og bølger på op til en halv meters højde vil give forskerne ved Aalborg Universitet fleksible nye muligheder, når det står klar om et år. Det Obelske Familiefond støtter med fem mio. kr. til udrustning og indkøring.

Efter årtier med placering på Sohngårdsholmsvej i Aalborg flyttes laboratorierne ved Institut for Byggeri og Anlæg ud til universitetets hovedcampus i Aalborg Øst i det nye institut-byggeri, der er under opførelse. Her vil vandbygnings-laboratoriet få en markant og synlig position.

Lektor Jens Peter Kofoed, AAU.- Vores laboratorie bliver et udstillingsvindue for instituttets kompetencer og arbejdsområder. Og vores mål er naturligvis, at det nye vandbygnings-laboratorie skal sikre, at vi forbliver en markant spiller på både bølgeenergiområdet og inden for mere traditionel vandbygning både nu og de næste mange årtier, siger lektor Jens Peter Kofoed, som er leder af Forskningsgruppen for Bølgeenergi og Sektionen for Pålidelighed, Dynamik og Marin Teknik på Institut for Byggeri og Anlæg.

Han satser på, at det nye bassin er operationelt ved indgangen til 2017, hvis tidsplanen for det igangværende byggeri holder.

Et stort i stedet for to mindre

Institut for Byggeri og Anlæg har planlagt at indskrænke fra de nuværende to bølgebassiner og -render til ét bassin og bølgerende. Det bliver til gengæld større og udrustet med den nyeste teknologi til generering af bølger og strømninger. Grundig planlægning skal sikre, at det stadig bliver muligt at løse alle opgaver.

Det større bassin er nødvendigt, fordi behovet og tendensen generelt har flyttet sig mod større bassiner og tests på dybere vand (fx til bølgeenergi) end tidligere. Men samtidig skal bassinet være fleksibelt, så tests på lavt vand ikke lider under de højere maskiner. Derfor er det nødvendigt med nye bølgegeneratorer og en række andet udstyr, så vandbygnings-laboratoriet fortsat er anset og attraktivt i internationalt perspektiv.

Det nye laboratorie bygges med et vandreservoir i kælderen, så vandet kan genbruges fra forsøg til forsøg. Det giver et mere operationelt laboratorie og minimerer samtidig miljøbelastningen.

Lab som synligt omdrejningspunkt

Institut for Byggeri og Anlægs nye bygning skal integrere laboratorieforskning, undervisning og formidling i langt højere grad, end det har været muligt med de nuværende laboratorier på Sohngårdsholmsvej. Omdrejningspunktet i bygningen bliver laboratorierne i stueetagen, som man vil have udkig til lige fra man ankommer til bygningen, og til man når opholdsrummene på etagerne ovenover.

Det Obelske Familiefonds bevilling på fem millioner kroner går til medfinansiering af udstyret i vandbygnings-laboratoriet og til ansættelse af en postdoc-forsker i en to-årig periode, som skal varetage indkøringen af de nye laboratorie-faciliteter.    

Yderligere oplysninger

Det nye bølgebassin er under opbygning og forventes klar til brug ultimo 2016 eller primo 2017. Foto: Jens Peter Kofoed.