De første anvendte filosoffer

Danmarks første anvendte filosoffer er i denne uge blevet uddannet fra AAU. De har gennemført en uddannelse, der forener en klassisk filosofisk tradition med et erhvervsrettet fokus. Både studieleder og studerende mener, at netop det perspektiv er der brug for i fremtidens organisationer.

20 studerende skriver i denne uge AAU-historie. De er de første, der har gennemført en fuld kandidatuddannelse i anvendt filosofi. Blandt dem er 24-årige Malene Elise Jakobsen.

 - Jeg troede egentlig ikke, at jeg skulle gå på universitetet. Jeg ville gerne være startet på landbrugsskole, men jeg brød mig ikke om udviklingen inden for landbruget. Jeg ville gerne være landmand, som min far er det, hvor han er alene i produktionen, men i dag er landbrug masseproduktion. I stedet ville jeg bidrage til landbruget på en anden måde og fik øje på anvendt filosofi. Her var der fokus på menneskets værdier og på at ændre organisationer gennem dialog. Den kontekst kunne jeg godt se mig selv i, fortæller hun.

Ikke bare filosofi på aalborgensisk

Sammen med omkring 70 andre unge startede hun derfor på AAU’s nye uddannelse den 1. september 2011.

- Med anvendt filosofi har vi taget en klassisk tradition og nytænkt den ind i en anvendelses- og erhvervsrettet tradition. Og det er ikke bare filosofi på aalborgensisk. Det er en ny og banebrydende videnskab, hvor vi har taget det bedste fra de humanistiske dyder og har bragt det ind i en organisatorisk sammenhæng, forklarer lektor Nikolaj Stegeager, der er studieleder på Skolen for Erkendelses- og Forandringsprocesser.

Og for Malene Elise Jakobsen viste dette sig at være det helt rigtige studievalg.

- På uddannelsen har vi lært om den traditionelle filosofi og hele filosofiens historie, men samtidig har vi hele tiden bundet det op på empiri fra virkeligheden. I mit speciale, som har titlen "Den filosofiske selvindsigt i landmandens værdigrundlag - et kritisk perspektiv på dialogen i landbrugssektoren", har jeg fx set på, hvad det vil sige at være landmænd i en tid med krise og konkurser. Det har skabt frustration ikke bare blandt landmænd, men også hos landbrugskonsulenter og politikere, og det afspejler sig i kommunikationen mellem grupperne. Men skal vi ændre landbrugets fremtid, er det vigtigt, at denne dialog forbedres.

Tør stille svære spørgsmål

Og netop her kan de anvendte filosoffer spille en rolle, ligesom Nikolaj Stegeager ser dem arbejde med bl.a. HR og CSR i store organisationer, på det offentlige sundhedsområde eller i produktionsvirksomheder.

- Som med alle nye uddannelser er der ikke et professionsmarked, som venter på at aftage kandidaterne. Men forcen ved vores kandidater er, at vi ikke kun uddanner folk til at tænke store tanker og forholde sig kritisk til vores kultur. Vi uddanner dem også til at hjælpe organisationer til at blive bedre til det, de nu skal gøre. De kommer med en klassisk humanistisk, men samtidig erhvervsrettet forståelse og tør hjælpe organisationer og virksomheder til at stille de svære spørgsmål, så de kan blive bedre på deres område.

Malene Elise Jakobsen glæder sig derfor også til at tage hul på sit arbejdsliv. Endnu har hun dog ikke fundet job, men når det sker, håber hun stadig, at hun kan forene to verdener.

- Jeg kunne godt tænke mig en stilling som filosofisk konsulent. Men det bliver svært, for den stilling findes ikke i dag, så jeg skal ud og sælge mig selv. Men vi anvendte filosoffer er anderledes end andre kandidater, vi har et værdiperspektiv, som jeg tror, der er behov for i erhvervslivet, siger hun optimistisk og tilføjer med et smil:

- I fremtiden vil jeg dog gerne kombinere jobbet som anvendt filosof med et lille landbrug. Jeg tror, at det er sundt at blive ”måget” engang imellem – særligt når det er ens job at forene det teoretiske og det praktiske.  

Fakta:

- Uddannelsen i anvendt filosofi begyndte den 1. september 2011

- AAU er det eneste sted, der udbyder en uddannelse i anvendt filosofi

- Oprindeligt startede 72 unge på uddannelsen

- 20 studerende dimitterer i denne uge, og yderligere ca. 20 færdiggør uddannelsen i efteråret

- Derudover har nogle studerende valgt en anden kandidatoverbygning efter bachelorgraden

- Læs mere om uddannelsen på http://www.aau.dk/uddannelser/bachelor/anvendt-filosofi

 

For yderligere information kontakt:

Lektor Nikolaj Stegeager på tlf.: 99 40 97 81 eller på e-mail: nikolaj@learning.aau.dk

Pressemedarbejder Susanne H. Knudsen på tlf.: 29 60 98 72 eller på e-mail: shk@hum.aau.dk