Hvis du står på månen og slår på en klokke, kommer der så en lyd? Bruger en satellit en motor, når den drøner rundt om jorden? Hvordan sover en astronaut i rummet, når han er vægtløs? Og er det virkelig rigtigt, at astronauter drikker deres eget tis?
De spørgsmål og mange flere vil du kunne få svar på, hvis du fra lørdag d. 25. juni kigger ind for i Budolfihus over for Budolfi Kirke i Aalborg. Her holder Universitarium nemlig til i år. Universitarium arrangeres af Aalborg Universitet sammen med Tech College Aalborg, University College Nordjylland og Aalborg Kommune og er et sommereksperimentarium, hvor alle gratis har mulighed for at kigge ind og blive klogere på emner inden for det tekniske og naturvidenskabelige område og i år altså særligt inden for rumfart, og det er ikke tilfældigt, at årets tema er Rumfart – helt nede på jorden.
- Sidste efterår var Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, en tur i rummet, og gennem flere år har studerende fra Aalborg Universitet haft stor succes med at sende satellitter ud i rummet. Satellitter, der blandt andet overvåger skibstrafikken omkring Grønland. Og så synes vi også, at det er interessant at fortælle om, at rumfart faktisk har en stor betydning for vores dagligdags liv på Jorden. Det tænker vi nok sjældent over, men uden satellitter var der intet internet, ingen mobiltelefoni, og vi ville skulle finde de gammeldags kort frem igen, for uden satellitter er vores GPS intet bevendt, siger projektleder for Universitarium, Lene Klitgaard, Aalborg Universitet.
Lær med hænderne
Universitarium er målrettet børn fra 10-års alderen og har til formål at få dem til at interessere sig for natur og teknik, så de vælger en uddannelse inden for områderne. Og på Universitarium er der masser af ting, der kan fascinere, pirre nysgerrigheden og give aha-oplevelser, når de besøgende eksempelvis forstår, hvordan en GPS fungerer i sit samspil med satellitterne. Og den viden, de besøgende tager med fra Universitarium, har gode odds for at sidde godt fast i hovedet.
- Universitarium er hands on. Her lærer vi med hænderne ved at mærke ting og ved selv at prøve dem, og det gør læringen bedre. Og der er ikke noget med at læse en masse lange tekster på plancher. Vores rundvisere, de såkaldte piloter, studerer selv på AAU’s ingeniør- og naturvidenskabelige uddannelser, og de ved, hvordan man formidler levende og på en måde, så det er til at forstå for alle, siger Lene Klitgaard.
Teater og rumstation
Og piloterne er dygtige, men man kan altid blive bedre. Derfor har Universitarium rekvireret hjælp fra en dramaturg på Aalborg Teater, så det show, som de opfører hver dag, bliver en rigtig god fortælling med masser af viden, humor og underfundighed.
Overordnet handler temaet om rumfart om, hvordan vi kommer ud i rummet, hvordan det er at være derude, og hvad vi har fået ud af vores rummissioner. Så der er god mulighed for at lære, hvordan en raket fungerer, og hvad der får en satellit til at suse rundt om jorden. Bankens gamle pengeboks er bygget om til et ISS-rumstation-legehus, så her kan du gå på opdagelse og blandt andet se, hvordan det er at gå i bad og på toilet, når man er i vægtløs tilstand.
Og så er der mulighed for at få en tur i en såkaldt gyrotron og se, hvor egnet man er til at være astronaut. Indtag din plads i gyrotronen og oplev, hvordan det er at blive snurret rundt om alle tre akser. Endelig er det muligt at komme på en rumrejse ud til de yderste galakser i Universitariums planetarium. Det og meget mere kan du prøve i årets Universitarium – og det helt uden at have tegnebogen oppe af lommen.
Yderligere information/kontakt:
Aalborg Universitet står sammen med Aalborg Kommune, University College Nordjylland og Tech College Aalborg bag Universitarium, som er Aalborg bys næststørste attraktion for børnefamilier, kun overgået af Aalborg Zoo. Sidste år kiggede knapt 35.000 forbi Universitarium for at blive klogere på tekniske og videnskabelige fænomener. I år finder du Universitarium i Algade 41 (den gamle bankbygning over for Budolfi Kirke) i centrum af Aalborg. Mens placeringen er ny, er der som altid gratis adgang for alle.
Projektleder Lene Klitgaard, Aalborg Universitet, lkl@adm.aau.dk, 9940 9036
http://www.universitarium.dk/
Universitarium har officiel åbning lørdag d. 25. juni klokken 10:30 i Budolfihus. Universitarium er åbent alle dage fra klokken 10-17 i perioden 25. juni til 9. august. Fra 10. august til 30. september er det offentlig adgang lørdag og søndag fra 10-17, mens der i hverdagene i perioden er særlige rundvisninger for skoleklasser. Rundvisningerne foretages af naturfags-studerende fra UCN, så de får chancen for at øve sig på undervisning i et uformelt læringsmiljø.