EliteForsk-stipendie støtter forskning i sociale indsatser i udsatte boligområder

I Danmark, og internationalt, har udsatte by- og boligområder stor bevågenhed politisk, og der foregår mange forskelligartede indsatser for at forbedre disse områder. Ph.d.-studerende Rasmus Hoffmann Birk fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet fokuserer i sit ph.d.-projekt på, hvordan disse sociale indsatser forsøger at skabe liv, fællesskaber og netværk, der modvirker ghettoisering, utryghed og arbejdsløshed. Hans forskning støttes nu med et EliteForsk-rejsestipendie.

For Rasmus Hoffmann Birk hænger de boligsociale indsatser tæt sammen med samfundets antagelser om, hvad mennesker er, og hvad de kan.

- Når byområder politisk erklæres ”udsatte”, og når boligsociale indsatser igangsættes for at modvirke dette, så ligger der heri en lang række antagelser om, hvad der er et godt liv, et godt fællesskab og et godt samfund. Dette kan bruges til at forstå, hvordan samfundet og dets menneskesyn konkret udvikler sig – og hvordan disse resulterer i praktiske forsøg på at forme livet for mennesker, der bor i udsatte boligområder. Det er komplicerede processer, der er på spil i bevægelserne fra politiske beslutninger til planlægning af sociale indsatser til den måde, indsatserne konkret udføres i specifikke områder, fortæller Rasmus Hoffmann Birk.

EliteForsk-rejsestipendiet på 200.000 kr. tildeles meget talentfulde ph.d.-studerende i Danmark, så de kan rejse ud og dygtiggøre sig ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Rasmus Hoffmann Birk planlægger nu et besøg på London School of Economics’ sociologiske institut, der er et af de bedste i Europa, og som har et stærkt miljø inden for byforskning. Et ophold der ellers ikke ville have været muligt.

Han bliver desuden i stand til at besøge langt flere akademiske miljøer og konferencer verden over, hvor han kan præsentere, diskutere og få nuanceret sin forskning blandt førende forskere.

Yderligere oplysninger