- Det er en kæmpe lettelse, efter at vi havde problemer med kommunikationen med forgængeren AAUSAT5, fortæller ingeniørstuderende Mikael Juhl Kristensen fra AAUSAT4-teamet.
En lang og spændende nat i universitetets satellitlaboratorium er efterfulgt af en travl morgen, hvor holdet sidder klar til at modtage signaler fra AAUSAT4, når den kommer tæt nok hen over Aalborg til, at direkte radiokontakt er mulig. Samtidig indløber der meldinger fra jordstationer og radioamatører andre steder i verden. Første sikre livstegn med god forbindelse kom fra en jordstation i Thule på Grønland ved 04-tiden, og de studerende havde selv fuld tovejs kontakt med satellitten, da den fløj over Aalborg efter klokken seks. Der blev samtidig hentet en masse nyttig statistik ned om AAUSAT4’s tilstand.
- Stationen i Thule har ikke været i brug i halvandet år, så vi var usikre på, hvor godt den ville fungere. Men den gav os de første sikre indikationer på, at alt er, som det skal være. Det vigtigste er, at der er strøm på og at satellitten lader op. Hvis ikke dét fungerede, ville det blive en kortvarig affære. Men som man kan fornemme på stemningen i lokalet, er vi nu meget afslappede og glade, fortæller lektor Jesper Abildgaard Larsen, som også har været del af de tidligere AAUSAT-missioner.
Ifølge kollegaen Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU Student Space er helbredstjekket af AAUSAT4 gået godt:
- Både batterispændingen på 8 volt og temperaturen på 20 grader vidner om, at satellitten er i fin form. Nu skal vi have optimeret modtagelsen af AIS-data fra skibe i farvandet omkring Grønland, som er AAUSAT4’s praktiske mission, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra AAU Student Space. Det sker blandt andet ved at kalibrere satellitten og justere forskellige parametre i dens software med kommandoer fra jorden.
Hovedrolleindehaveren i nattens succesfulde raketopsendelse fra sydamerikanske Kourou var ESA’s store miljøovervågnings-satellit Sentinel-1B. ESA’s uddannelsesafdeling benyttede lejligheden til at lade tekniske studerende fra universiteterne i Aalborg, Liège (Belgien) og Torino (Italien) sende deres små CubeSats i rummet som led i ESA’s ”Fly Your Satellite!” program.
AAUSAT4 skal forbedre den overvågning af skibstrafikken ved Grønland, som blev indledt med forgængeren AAUSAT3 og fulgt op med AAUSAT5 i samarbejde med astronaut Andreas Mogensen. Den belgiske CubeSat Oufti-1 skal teste digital radiokommunikation til rummet, og italienske e-st@ar-II eksperimenterer med et kontrolsystem, som udnytter jordens magnetfelt. Ifølge opdateringer på nettet er den belgiske satellit også hørt af radioamatører flere steder.
AAUSAT4-missionens website på www.space.aau.dk/aausat4 bliver løbende opdateret med oplysninger om overflyvningerne.
Kontakt
- Lektor Jens Dalsgaard Nielsen, AAU, mobil 2872 8753.
- Lektor Jesper Abildgaard Larsen, AAU, mobil 5170 0417.
- Ingeniørstuderende Anders Kalør, AAU, mobil 6169 9310.
- Ingeniørstuderende Mikael Juhl Kristensen, AAU, mobil 2364 1901.
- Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, mobil 2340 6554.
FAKTA
- AAUSAT4 er en såkaldt CubeSat på 10x10x11 cm. Den kan modtage AIS-identifikationssignaler fra skibe i de områder, den overflyver, og sende informationerne til kontrolstationer på jorden. Overvågningen er blandt andet relevant i forbindelse med forurening fra skibe. 55 studerende har de seneste to år været involveret i projektet, som støttes af en række sponsorer: Sparnord Fonden, Søfartsstyrelsen, Printca, Marel Denmark, Hytek Aalborg, Satlab ApS, Mekoprint, Cobham og Rohde-Schwarz.
- Fly Your Satellite! er et uddannelsesprogram fra European Space Agency (ESA), som i tæt samarbejde med europæiske universiteter sigter mod at komplementere akademisk uddannelse. Det giver studerende i Europa en unik mulighed for praktisk erfaring med de afgørende faser i et udfordrende og virkeligt satellitprojekt – en CubeSat – fra integration, test og verifikation til opsendelse og operationel drift. Et af målene er at inspirere studerende til videnskabelige og teknologiske karrierer – specielt i rumsektoren. Fly Your Satellite! er del af det nyligt etablerede ESA Academy programme.
- Læs mere på ESA Education’s "CubeSats – Fly Your Satellitte!" website.