Fremragende forskning og undervisning hædret ved AAU’s årsfest

Fremragende forskning og undervisning hædret ved AAU’s årsfest

Både Spar Nord Fondens Forskningspris og Roblon Prisen for bedste speciale gik til forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Årets underviser på AAU blev Merete Monrad fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde.

Sundhedsvidenskaberne tog en god portion af rampelyset, da Aalborg Universitet (AAU) torsdag afholdt årsfest med fejring af universitetets fremmeste forskning og undervisning. To af årsfestens tre store priser gik til forskere fra AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der også leverede to af de tre AAU-forskere, som i 2015 opnåede doktorgraden og derfor blev hyldet ved årsfesten.

Aftenens største pris, Spar Nord Fondens Forskningspris på 250.000 kroner, gik til fysioterapeut og ph.d. Søren Thorgaard Skou, som forsker i slidgigt. Han har bl.a. påvist, at mange patienter med slidgigt – eller artrose – med fordel kan udskyde eller helt undgå en knæoperation ved hjælp af bl.a. træning, vægttab og motion. Det nedsætter risikoen for komplikationer i forbindelse med operationen og øger samtidig chancen for, at patienten ikke skal opereres igen senere i livet. Næsten hver sjette dansker lider af slidgigt, som kan være særlig smertefuldt, når det rammer knæene.

- Søren Thorgaard Skous forskning har potentiale til at forbedre smerteniveauet i forbindelse med artrose og vil få stor betydning for den patientgruppe. Hans ph.d.-afhandling er forskning på et ekstremt højt niveau, som lever op til de højeste standarder, sagde professor Jes Vollertsen, da han motiverede tildelingen af prisen til Søren Thorgaard Skou.

(Læs mere om Søren Thorgaard Skou og hans prisvindende forskning).

Samme store fordele kan rigtig mange hjertepatienter få af sundhedsteknolog Peter Lyngø Sørensens speciale, som ved årsfesten indbragte ham Roblon Prisen på 100.000 kroner. I sit speciale beskriver Peter Lyngø Sørensen nemlig en teknologi, som vil give læger og reddere mulighed for langt hurtigere at fastslå en blodprops præcise størrelse og nøjagtige placering. Ved blodpropper i hjertet, som i dag er årsag til hvert sjette dødsfald i Danmark, er netop tiden en meget væsentlig faktor.

Peter Lyngø Sørensens speciale blev belønnet med et 12-tal ved eksamen og har allerede dannet basis for to nye forskningsprojekter.

- Peter er et meget kvalificeret forskningstalent, som allerede har skabt national og international interesse for sit arbejde. Hans speciale er intellektuelt kreativt. Det peger fremad og kan på sigt komme millioner af mennesker i hele verden til gode. Vi var ikke i tvivl om, at det fortjente prisen, sagde bestyrelsesformand for Roblon Fonden Ole Krogsgaard ved uddelingen af prisen.

(Læs mere om Peter Lyngø Sørensen og hans prisvindende speciale).

Årsfestens tredje store hædersbevisning tilfaldt derimod et helt andet fagområde, idet adjunkt Merete Monrad fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde vandt prisen som Årets Underviser på AAU. Merete Monrad var allerede udpeget som Årets Underviser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, og ved årsfesten modtog hun og årets undervisere fra universitetets tre andre fakulteter en pris hver på 25.000 kroner fra Det Obelske Familiefond. Med titlen som Årets Underviser fulgte yderligere 25.000 kroner og ekstra klapsalver fra salen.

- Årets Underviser er en evig motivator, der skaber et godt og fremmende studiemiljø. En ekstraordinært god formidler, som de studerende kalder ’fantastisk’. De er aldrig i tvivl om, at Årets Underviser både er begejstret for stoffet og for at undervise. De kalder Årets Underviser for den bedste, de har mødt på AAU, sagde bestyrelsesformand for Det Obelske Familiefond Christen Winther Obel, inden han afslørede, at titlen tilfaldt Merete Monrad.

(Læs mere om Årets Underviser på AAU, Merete Monrad, og hendes undervisning).

(Læs mere om årets undervisere på de andre fakulteter: Sergey Kucheryavskiy, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet; Muhammad Saifuddin Khalid, Det Humanistiske Fakultet; Preben Sørensen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet).

Inden prisoverrækkelserne havde rektor Per Michael Johansen sammen med fakulteternes dekaner præsenteret årets fem æresdoktorer. Æresdoktorerne er alle højt anerkendte forskere inden for deres felt og har samtidig bidraget til den videnskabelige udvikling på AAU. De fem æresdoktorer er professor og filosof Richard Shusterman fra Florida Atlantic University, professor i handel og ledelse John Child fra University of Birmingham, professor i taleteknologi og signalbehandling John H. L. Hansen fra University of Texas at Dallas, professor og forsker i glasmaterialer og optisk teknologi Jianrong Qui fra South China University of Technology og professor i biomedicin og nobelprisvinder Peter Courtland Agre fra Johns Hopkins University i Baltimore.

(Læs mere om de fem æresdoktorer på ovenstående links).

Efter æresdoktorerne fulgte promoveringen af de tre AAU-forskere, som i 2015 opnåede doktorgraden ved Aalborg Universitet. De tre – Radu Iulian Mardare fra Institut for Datalogi, Ernst Albin Hansen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi og Jimmi Nielsen fra Klinisk Institut – fik på scenen overrakt deres doktorbrev og en glasugle.

(Se de tre doktorers forsker profiler på ovenstående links).

Som optakt til prisoverrækkelser og hæder for både forskere og undervisere havde rektor Per Michael Johansen i sin tale påpeget forskningens betydning for fremtidens velfærdssamfund. Han appellerede til både regering og folketing om nøje at overveje, hvad konsekvenserne af de påtænkte besparelser på forskningsmidlerne vil betyde.

- Forskning er en mekanisme, som samfundet skal passe på. Det er en farlig kurs for Danmark at skære ned på bevillingerne til forskningen for at tilfredsstille nutidens velfærdsbehov. Det er det, fordi forskningen handler om fremtidens velfærd for vores børn og børnebørn, sagde Per Michael Johansen, som også fremhævede den nye strategi og medarbejdernes involvering i den, AAU-studerendes korte gennemførselstider og ikke mindst de fremskridt, AAU har gjort på internationale ranglister de seneste år.

Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) anerkendte i sin tale, at AAU har god grund til stolthed over sin udvikling.

- I er dygtige til at få nye spirer til at gro, samtidig med at I holder kontakt med jeres nordjyske rødder. I er et moderne og ambitiøst universitet i konstant udvikling, og jeg er sikker på, at I vil være i stand til at møde de udfordringer, der kommer i fremtiden, sagde Ulla Tørnæs, der også gentog sit budskab om, at der skal skabes et bedre match mellem dimittender og arbejdsmarked – også i Nordjylland.

Allerførst på ceremoniens program stod dog en afsked. Lars Bonderup Bjørn måtte efter otte år som bestyrelsesformand holde sin sidste velkomsttale ved AAU’s årsfest. Det gjorde han bl.a. med et tilbageblik på de fremskridt, universitetet har gjort i perioden.

- Jeg siger farvel til det danske universitet, der står med den største fremgang på de internationale ranking lister, de flotteste forskningstal og markante internationale forskningsområder. Jeg siger farvel til det danske universitet, der helt uden sammenligning og i en liga helt for sig selv, fører de studerende gennem deres studier på normeret tid. Ingen kan måle sig med Aalborg Universitet på det punkt, sagde Lars Bonderup Bjørn, som også konkluderede:

- Jeg er simpelthen vild med dette universitet.

 

Yderligere oplysninger:

Rådgiver Bo Jeppesen, tlf. 6140 4061, e-mail boje@adm.aau.dk