Hvordan sammensætter man et konkurrencedygtigt sikkerhedssystem for fremtidens internet? Hvilke rammer er nødvendige for at skabe en research-baseret industri for databeskyttelse i Danmark? Det er blandt de spørgsmål, førende eksperter i cybersikkerhed skal forsøge at besvare på en stor europæisk konference 9. september i København.
Konferencen ”Cybersecurity in Europe – research, industry and innovation opportunities”, der foregår i Alexandersalen på Københavns Universitet, er arrangeret af bl.a. Aalborg Universitet, Københavns Universitet og Dansk Industri. Den tiltrækker mere end 100 eksperter i cybersikkerhed fra Danmark og Europa, herunder medlemmer af Europakommissionen.
Og den er et nødvendigt initiativ, mener Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og moderator ved konferencen:
- Cyberkriminialitet stiger eksplosivt i disse år. Således overstiger udbyttet ved cyberkriminalitet allerede nu det samlede udbytte ved handel med kokain, heroin og hash på verdensplan. Behovet for cybersikkerhed er derfor både indlysende og påtrængende, og alene i 2014 blev der brugt mere end 500 milliarder kroner på cybersikkerhed på verdensplan. Men hverken de tekniske løsninger eller gældende lovregler er optimale til at dæmme op for problemet, særligt i lyset af de nye digitale landvindinger, der hele tiden finder sted, siger Søren Sandfeld Jakobsen.
Konferencen vil indeholde flere paneldebatter med eksperter fra Europakommissionen, private IT-giganter og anerkendte forskere, heriblandt AAU-professor Lars Bo Langsted, der bl.a. er knyttet til Europols Cyber Crime Centre, EC3.
Voksende politisk bevågenhed
Cybersikkerhed har i de seneste år været højt prioriteret på den politiske dagsorden såvel som på den europæiske forskningsagenda. Fokus er at skabe et digitalt indre marked, hvor de europæiske borgere får lige adgang til produkter, hjemmesider og servides.
For at det kan blive en realitet, skal sikkerheden have absolut topprioritet. Til konferencen i København bliver det deltagernes opgave at skitsere de europæiske muligheder for at fremme forskningen på området, hovedsageligt gennem Horizon 2020-bevilliger fra EU.
Europakommissionen skrev i sommeren 2016 under på en såkaldt cPPP-aftale, der sikrer et tæt samarbejde mellem private og offentlige instanser som regioner, forskningsinstitutioner og private virksomheder. Aftalen skal danne grobund for nye partnerskaber mellem offentlige og private, som forventes at have massiv indflydelse på de europæiske cybersikkerhedsprioriteringer, herunder de eftertragtede Horizon 2020-bevilllinger øremærket til banebrydende forskning.
Dette er netop en afgørende grund til, at Aalborg Universitet er med til at sætte temaet på dagsordenen ved en større europæisk konference. Her vil faglige diskussioner og netværk få frit spil, og der etableres vigtige kontakter for udvikling af morgendagens cybersikkerhedsprodukter og -services.
- Der er brug for, at erhvervslivet og forskningsverdenen i højere grad arbejder sammen om at udvikle holdbare og langtidssikre løsninger på problemet. Konferencen er et skridt i den retning, understreger professor Søren Sandfeld Jakobsen.
Yderligere information:
Special advisor ved AAU Brussels Office Ann Caroline Hansen, tlf. +32 2 282 03 77, mail ah@adm.aau.dk