Kortere vej fra prototype til mobil-markedet

Kortere vej fra prototype til mobil-markedet

Nyt forskningssamarbejde mellem Aalborg Universitet og internationale teknologivirksomheder skal bane vej for mere effektiv og virkelighedstro test af den teknologi, som gør det muligt at skubbe betydeligt flere data gennem mobile og trådløse netværk de kommende år.

Arbejdet støttes af et særligt postdoc-stipendie på 1.878.074 kr. fra Det Frie Forskningsråd, som netop har fordelt en samlet pulje på 120 mio. kr. til nyskabende og tværgående internationalt forskningssamarbejde med talentfulde yngre forskere i hovedrollen (læs mere).

Modtageren på Aalborg Universitet er adjunkt Wei Fan fra Institut for Elektroniske Systemer, og han kommer både til at arbejde sammen med og besøge industrielle aktører som Anite Oy i Finland, Huawei Technologies afdeling i Sverige og Motorola Mobility i USA. Samarbejdet involverer også ophold hos det amerikanske University of Southern California og kinesiske  Beijing University of Post and Telecommunication.

- Det nye projekt ligger i forlængelse af tidligere beslægtede forskningsprojekter på AAU (4GMCT og Virtuoso), hvor jeg har arbejdet med antenneprofessor Gert Frølund Pedersen. Jeg har også fået kontakt til de industrielle partnere via tidligere fælles projekter, publikationer og udvekslingsophold, fortæller Wei Fan.

Massiv MIMO = mega-mange antenner

Baggrunden for projektet er forventningen om, at den globale mobile datatrafik vil vokse med en faktor 10 frem til 2019 - og i øvrigt ufortrødent fortsætte stigningstakten de efterfølgende år. Den såkaldte MIMO-teknologi (Multi-Input Multi-Output), som på antennesiden involverer koordineret brug af mange flere antenner i apparaterne, er en nøglefaktor for at opnå den lovede høje hastighed og dækningsgaranti med det nuværende 4G LTE og Wi-Fi.

Næste skridt fra MIMO’s mange antenner er Massiv MIMO med endnu flere antenner, og det har vist sig som en lovende teknologi til at håndtere den hastigt voksende datatrafik. I hvert fald i teorien. Indtil nu har fordelene ved Massive MIMO eller M-MIMO nemlig hovedsagelig været udforsket på et teoretisk plan, men både forskere og industri har lagt mange kræfter i at bringe det fra teori til praksis.

- På nuværende tidspunkt er udviklingen langsom og ineffektiv, bl.a. på grund af ulemperne ved gennemførelsen af målekampagner af prototyper, oplyser Wei Fan i sin projektbeskrivelse. I stedet fokuserer han og samarbejdspartnere på at anvende Over-The-Air (OTA)-evaluering, hvor M-MIMO-systemer og mobile apparater kan testes under mere virkelighedstro og pålidelige laboratorieforhold.

- Det vil fremme udviklingsprocessen og radikalt mindske tid og omkostninger ved design, integrering, godkendelse og markedsintroduktion af M-MIMO systemer. OTA-afprøvning af M-MIMO enheder vil tillade designeren en hurtig adgang til validering af enhedernes ydeevne og lette ændringer af hardware og software designs, vurderer Wei Fan.

Fakta

  • Projekttitel: Performance Evaluation of Massive MIMO with Over-the-Air Methods
  • Bevillingsmodtager: Wei Fan
  • Institution: Aalborg Universitet
  • Bevilget beløb: 1.878.074 kr.

Yderligere oplysninger

  • Adjunkt Wei Fan (download foto), Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 8729, wfa@es.aau.dk.
  • Professor Gert Frølund Pedersen, Institut for Elektroniske Systemer, tlf. 9940 8660.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.