Matematikers kamp for datasikkerhed får EliteForsk-stipendie

Matematikers kamp for datasikkerhed får EliteForsk-stipendie

Smart brug af matematik kan beskytte vores data og kommunikation bedre mod støj og aflytning. Ph.d.-studerende Umberto Martínez-Peñas fra Aalborg Universitets Institut for Matematisk Fag får med et EliteForsk-rejsestipendie mulighed for at samarbejde med hæderkronede amerikanske MIT om opgaven.

Umberto Martínez-Peñas kombinerer matematikken med moderne netværkskodning. En stor del af udfordringen består i at bygge bro mellem teori og virkelighed:

- I mit projekt arbejder jeg med at sikre, at datakommunikation og lagring beskyttes mod spontan eller provokeret støj og uønsket aflytning. Ligesom i andre anvendte felter af matematik er det særlig vigtigt at vide, hvilke problemer der opstår i den virkelige verden, samt at relatere dem til abstrakt teori. Problemet er generelt, at forskere med en anvendt baggrund i kodningsteori somme tider mangler de nødvendige matematiske værktøjer, mens forskere med en teoretisk baggrund ikke er i kontakt med de nyopståede problemer i anvendelserne og heller ikke forstår de mere anvendelsesorienterede problemstillinger, fortæller han.

Øget samarbejde med MIT

EliteForsk-rejsestipendiet på 200.000 kroner tildeles særligt talentfulde ph.d.-studerende i Danmark, så de kan rejse ud og dygtiggøre sig ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. I Umberto Martínez-Peñas’ tilfælde bliver det til amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT), som topper flere af de globale rankinglister, der sammenligner universiteterne. Umberto Martínez-Peñas skal i sommeren og efteråret besøge MIT-professor Muriel Médard og hendes forskningsgruppe Network Coding and Reliable Communication Group (NCRCG), som er blandt de mest estimerede på området.

- Rejsestipendiet vil give mig en meget vigtig mulighed for at samarbejde med verdens førende forskere, der er i kontakt med de nye paradigmer og anvendelser af netværkskodningen. Det er også en stor mulighed for at øge samarbejdet mellem MIT og Aalborg Universitet samt yderligere at udnytte potentialet for praktisk anvendt forskning på Institut for Matematiske Fag, fortæller Umberto Martínez-Peñas forventningsfuldt.

Matematik-OL pirrede interessen

Stipendiemodtageren er oprindelig fra Spanien, hvor han tog sin kandidatuddannelse, inden han satte kursen mod Aalborg og det igangværende ph.d.-projekt. Interessen for matematik opstod for alvor i gymnasiet.

- I gymnasiet blev jeg virkelig fascineret af matematik. Den fascination blev endnu stærkere, da jeg deltog i den spanske matematiske olympiade (OME). Senere fik jeg en stor interesse for algebra. Det var den abstrakte skønhed og måden at tænke på i netop dette felt af matematikken, som fik min opmærksomhed, fortæller han.

Yderligere oplysninger