Medicinstuderende hjælper fremtidens kirurger

Medicinstuderende hjælper fremtidens kirurger

Kirurgi er et håndværk, som skal trænes igen og igen for at få færdighederne ordentligt indøvet. Det kan imidlertid knibe med at få de optimale træningsbetingelser under uddannelse, men det har en medicinstuderende fra Aalborg Universitet gjort noget ved. Han har udviklet en dukke, man kan træne operationer på – og det til en brøkdel af prisen på det udstyr, som etablerede medicofirmaer tilbyder.

Nasseh Hashemi har netop afsluttet bachelordelen af medicinstudiet på Aalborg Universitet. Selv om der er tre år tilbage af uddannelsen, er han allerede på nuværende tidspunkt bekymret for, om det er muligt at opnå alle de kompetencer, som læger skal have. Ikke mindst inden for kirurgien ser han et problem, og det skyldes især politiske tiltag som fremdriftsreformen og femårsfristen. Fremdriftsreformen skal få universitetsstuderende hurtigere igennem deres studier, mens femårsfristen betyder, at læger skal gå i gang med deres speciale senest fem år efter at have påbegyndt den Kliniske Basisuddannelse.

Ifølge Nasseh Hashemi betyder tiltagene, at lægestuderende er under massivt pres stort set fra dag ét på studiet. Ikke mindst inden for kirurgien, som kræver, at man får øvet de fine bevægelser igen og igen, og det kræver mange års praktisk erfaring.

-Allerede fra starten af studiet forsøger vi at tilegne os de rigtige kompetencer ved blandt andet at øve os ved at sy frugter og puder sammen. Det er ikke optimalt, men rigtige operationsdukker er meget dyre og derfor ikke altid tilgængelige for os, der har brug for dem. Derfor besluttede jeg mig for at udvikle OP-simulationsdukken, som er lavet af billige materialer, men som alligevel giver den helt rigtige følelse, da modellen består af tre lag elastiske stoffer, som simulerer hud-, blod- og muskelhindelag samt to lag skum, der simulerer fedt og muskler. Og materialerne er nøje udvalgt efter egenskaber og pris, og resultatet er en virkelighedsnær operationsdukke til en lav pris, siger Nasseh Hashemi.

Flere modeller på vej

Den første prototype, som Nasseh Hashemi har udviklet, er specielt udviklet til at træne karkirurgi, mens der skal laves flere modeller, som kan bruges til træning i blandt andet organkirurgi og ledfiksering. I konkurrencen med 80 projekter i VIA University College Innovationskonkurrence blev OP-simulationsdukken bedømt til at være blandt de ti bedste. Nasseh Hashimi er nu på udkig efter investorer, så produktet kan blive realiseret.

- Ved hjælp fra investorer vil vi kunne lave et mindre antal OP-simulationsdukker, som vi vil kunne sende til forskellige universiteter og hospitaler og få dukkerne evalueret. På lidt længere sigt vil vi gerne kunne gøre simulationstræning tilgængelig for alle medicinstuderende, yngre læger og læger i speciale. Ude i fremtiden håber jeg, at det vil være muligt også at udbrede dukken til U-lande, som selvsagt ikke har råd til dyrt færdighedsudstyr. Dermed vil man forhåbentligt kunne redde menneskeliv og hæve det kirurgiske niveau internationalt, siger Nasseh Hashemi.

Yderligere information/kontakt:

Medicinstuderende Nasseh Hashemi, telefon 23 98 36 76, nhashe13@student.aau.dk.