24 piger i alderen 16-19 år deltog lige før påske i en IT-camp, som syv kvindelige studerende fra forskellige IT-uddannelser på Aalborg Universitet har stablet på benene for første gang nogensinde.
Formålet med arrangementet var at få flere piger til at søge ind på IT-relaterede uddannelser. IT-campen har haft fokus på, hvordan man praktisk kan anvende IT. Det er ifølge en af arrangørerne nemlig den helt store barriere for piger, når de overvejer en IT-uddannelse.
- Vi vil vise pigerne alle de muligheder, der er med IT og udvikling. For mænd er det nok, at deres kode virker, mens det er vigtigere for kvinder, at det er brugbart. Vi vil også gerne vise, at det slet ikke er så svært, som mange nok går og tror, siger Cathrine Juel Thomsen, der har en bachelor i IT og Elektronik og har været med til at etablere campen.
Virksomhederne efterlyser i høj grad også kvinder til at besidde IT-jobs. Op til flere repræsentanter fra forskellige IT-virksomheder besøgte campen, og det blev påpeget, at der er et særligt behov for kvinder i branchen, da kvinder kan se andre aspekter af et produkt end mænd.
Farvel til fordomme
Arrangørerne har en formodning om, at en af årsagerne til manglen på kvinder i IT-branchen er, at piger finder IT alt for teknisk og virkelighedsfjernt. Derfor har fokus for campen hele tiden været, at holde undervisningsmaterialet relevant og anvendeligt. Det har ifølge en af deltagerne, 18-årige Matilda Linnea Henriksson givet pote.
- Jeg har virkelig fået blod på tanden i forhold til IT. Jeg havde troet at det ville være meget mere teknisk og kedeligt, men det har det slet ikke været. Tværtimod. Vi har fået en masse praktiske opgaver og lavet et faktisk produkt. Jeg er virkelig blevet positivt overrasket, siger hun.
Arrangørerne håber på at afholde endnu en IT-camp næste år, da de betegner dette års camp som en succes. De er sikre på, at mange af fordommene om IT er blevet nedbrudt, og håber på, at deltagerne ikke længere er nervøse for at starte på et IT-orienteret studie. Hos Matilda Linnea er der i hvert fald blevet sat nogle tanker i gang om hendes kommende valg af uddannelse.
- Det har været en god oplevelse at prøve kræfter med nogle af de ting, jeg førhen har troet var meget komplicerede. Jeg går på STX nu og skal jo snart til at tage stilling til min fremtid. Efter at have set de studerende, stedet og hørt oplæg fra virksomheder, er jeg mere tilbøjelig til at vælge en uddannelse inden for IT, siger hun.
Yderligere information
Lotte Finck, specialkonsulent fra Institut for Datalogi, tlf. 9940 8933, mail lfi@cs.aau.dk
Tekst: Julie Fjeldgaard, AAU Kommunikation, mail: juf@adm.aau.dk