To personer har den samme hudsygdom. Den ene mærker måske ikke det store til sygdommen, mens den anden kan risikere at få kronisk kløe og hudsmerter. Men hvorfor så store forskelle i symptomer, når der er tale om den samme sygdom?
Det er et af de spørgsmål, som Hjalte Holm Andersen, ph.d.-studerende ved Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, håber at blive i stand til at svare på. Og med tildelingen af EliteForsk-rejsestipendiet på 200.000 kroner fra Det Frie Forskningsråd får han nu mulighed for at rejse til Philadelphia i USA for at forske sammen med nogle af verdens førende eksperter.
- Gil Yosipovitch og hans gruppe på Temple University er blandt de førende i verden inden for forskning i neurobiologi af kløe og smerter fra huden. Gruppen har udviklet en række modeller, som meget præcist efterligner de symptomer, som vi ser i patienter, og sådanne erfaringer vil jeg ikke have mulighed for at få herhjemme. Resten af stipendiet skal bruges til at dække udgifter til flere kortvarige ophold ved forskningsgrupper, som vi allerede samarbejder med samt deltagelse i et par konferencer, siger Hjalte Holm Andersen.
Alt andet end simpel
Hjalte Holm Andersen har læst Medicin med Industriel Specialisering på Aalborg Universitet. På kandidatstudiet var han under vejledning af professor Lars Arendt-Nielsen, og den vejledning gjorde, at Hjalte Holm Andersen fandt interesse for det sensoriske nervesystem. Det sensoriske nervesystem er den del af nervesystemet, der fører impulser fra legemets ydre (f.eks. huden) og indre til rygmarv og hjerne og herfra videre til de sensoriske områder i den grå hjernebark, hvor impulserne registreres.
- Mange har det indtryk, at følesansen er meget simpel sammenlignet med de andre sanser, men det er langt fra tilfældet – den måde, hvorpå neuroner koder og modificerer sensorisk information, er meget kompleks, og i forhold til kløe kender vi endnu langt fra alle signalveje og interaktioner. Vi lavede for et par år siden et forsøg, hvor vi ville undersøge inflammatorisk smerte og såkaldt sensibilisering via påvirkning af en bestemt formodet smerte-receptor – her oplevede en række forsøgspersoner uventet kraftigt kløe i stedet for smerte, og det foranledigede, at jeg blev nysgerrig efter at forstå, hvordan nervesystemet ”kender forskel på” forskellige kemiske og mekaniske input, og det ser jeg meget frem til at blive meget klogere på gennem mit ophold på Temple University, siger Hjalte Holm Andersen.
Til gavn for mange
Og ny viden på området vil kunne glæde mange mennesker. I to procent af de mange millioner konsultationer, som de praktiserende læger i Danmark årligt foretager, rapporterer patienterne at være generet af kløe, og meget ofte bidrager akut og kronisk kløe til at forværre sygdomsforløbet. Og for de, der lider af kronisk kløe, findes der kun sjældent en kendt og effektiv behandling.
Kontakt/yderligere information:
Ph.d.-studerende Hjalte Holm Andersen, hha@hst.aau.dk, telefon 2446 4515