Smerteforsker snupper Science Slam-sejr

Smerteforsker snupper Science Slam-sejr

De cirka 700 fremmødte til Aalborg Universitets populærvidenskabelige fight night, Science Slam, blev i løbet af aftenen klogere på seks vidt forskellige emner. Ikke mindst et seks minutter langt foredrag om smerter faldt i publikums smag, og derfor valgte publikum adjunkt Thorvaldur Skúli Palsson som vinder af Science Slam 2016.

Er du stor fan af indviklede sætninger og masser af fagtermer, som kun de færreste forstår? Hvis du er det, var du formodentligt ikke en af de godt 700 fremmødte til Science Slam 2016. Science Slam er nemlig en konkurrence for forskere i på kort tid – og uden brug af power points – at fortælle om deres forskning. Og vel at mærke på en måde, så helt almindelige mennesker uden særlige faglige forudsætninger kan forstå, hvad forskningen går ud på.

Arrangementet er en del af Forskningens Døgn og blev afholdt for fjerde gang. Og som tidligere år dystede seks veloplagte forskere fra Aalborg Universitets fire fakulteter om at vinde publikums gunst ved på blot seks minutter – og meget gerne på humoristisk og underholdende vis – at give publikum et indblik i, hvad de forsker i.

6 x 6 minutters indsigt i vidt forskellige emner

I år var der mulighed for at blive klogere på så forskellige emner som ”Mænd, mænd, mænd – om mænd i bladet Euroman”, ”Shit – om hvordan vi løser det problem, at 1,2 milliarder mennesker ikke har adgang til et rigtigt toilet”, ”Unge mellem projekter og reality – tendenser i ungdomskulturer”, ”På opdagelse i det ukendte – hvordan vi ved hjælp af DNA-analyse i dag kan studere mange flere bakterier end vi har været vant til” og ”Europæiske flypassageres rettigheder – om de rettigheder, du har som flypassager i forbindelse med forsinkelser”. Men selv om de fem forskere gjorde, hvad de kunne, kunne de ikke hamle op med smerteforsker, fysioterapeut og adjunkt Thorvaldur Skúli Palsson fra AAU’s Institut for Medicin og Sundhedsteknologi  og hans foredrag ”Smerter ! Gå dog væk! – om hvor komplekst et fænomen smerter er”.

- Jeg er meget stolt over at have vundet, og jeg er meget glad for den anerkendelse, jeg har fået med sejren. Som forskere har vi ofte en tendens til at blive meget fagtekniske og gå ned på nørdeniveau, men det går jo ikke i en konkurrence som Science Slam. Her skal jeg formidle til ikke-fagpersoner, og så skal jeg gøre det komplekse mere enkelt, så det bliver til at forstå for ”almindelige” mennesker, og det er både sjovt og en god øvelse, siger Thorvaldur Skúli Palsson.

Forskning skal ud til folket

Præmien, en professionelt udført tegning af scener fra begivenheden, skal op på væggen på kontoret, og den skal ikke bare hænge til pynt.

- Tegningen skal minde mig om, at jeg ikke ”bare” skal være god til at forske og til at formidle min forskning i fagblade. Jeg skal også formidle til dem, det handler om, nemlig folk i den brede offentlighed, der døjer med smerter. Det er dem, der via skatten, betaler for, at vi kan forske, og de skal selvfølgelig også høre, hvad vi finder af resultater, og hvordan det vil kunne hjælpe dem til en hverdag med færre smerter, siger Thorvaldur Skúli Palsson.

Yderligere information:

De fem øvrige slammere var:

Ph.d.-studerende ved Institut for Kommunikation, Janne Bang,
Adjunkt ved Institut for Planlægning, Jacob Ravn
Lektor ved Institut for Statskundskab, Johannes Andersen
Post.doc. ved Center for Microbial Communities, Sektion for Kemi og Biovidenskab, Mads Albertsen
Ph.d.-studerende ved Juridisk Institut, Marianne Hundahl Frandsen

http://www.scienceslam.aau.dk/