Det fremgår af en evalueringsrapport, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København har udarbejdet på baggrund af en afprøvning af teknologien i 127 husstande i Middelfart Kommune.
Men rapporten viser også, at potentialet for energibesparelser er endnu større. I forsøget var der huse, som sparede det dobbelte på varmeregningen, når beboerne aktivt gik ind og udnyttede teknologiens muligheder.
Beboerne er afgørende
”Dette projekt bekræfter endnu engang, at beboerne spiller en afgørende rolle, når det handler om at opnå store energibesparelser. Teknologi alene kan kun flytte en mindre del”, siger seniorforsker Ole Michael Jensen fra SBi.
”De beboere, der ikke kun havde nattesænkning, men udnyttede mulighederne for at justere systemets indstilling, opnåede besparelser på op til 15 %. For eksempel ved også at sænke temperaturen et par grader i dagtimerne eller ved over internettet at bestille temperatursænkning i weekender og ferieperioder, hvor de ikke var hjemme”, forklarer Ole Michael Jensen.
Varmebatterier i smart-grid
Den gennemsnitlige varmebesparelse for husene i Middelfart var dog overordnet noget lavere end forventet. Det skyldes, at erfaringer fra lignende forsøg i England havde vist, at der kunne spares mellem 14 og 21 %.
Én forklaring på dette kan være, at danske huse har en relativt langsom afkøling sammenlignet med engelske huse. Når dette er tilfældet, er der ikke så meget at spare ved at slukke for varmen om natten.
”Omvendt tegner dette et interessant perspektiv for danske murstenshuse. Når de køler langsomt, betyder det, at de kan fungere som varmebatterier. Derfor kan de i en ikke fjern fremtid blive aktive spillere i et smart-grid, hvor el-drevne varmepumper måske sørger for opvarmning i perioder med overskud af strøm, som senere langsomt kan afgives som varme i husene”, siger Ole Michael Jensen om mulige andre fremtidsudsigter for smart-teknologien.
Læs om resultaterne af forsøget i SBi-rapporten 'Smart Energi i Hjemmet'.
Til redaktionen: Yderligere oplysninger kan fås hos seniorforsker Ole Micahel Jensen på omj@sbi.aau.dk eller telefon 9940 2373. Nedenstående illustrationer kan frit downloades til redaktionel brug på betingelse af kreditering som anført.
Faktaboks 1 – Smart Energi i Hjemmet
’SEIH’ eller ’Smart Energi i Hjemmet’ går ud på at spare energi ved at lade sensorer og intelligent styring sænke temperaturen om natten eller på andre tidspunkter, hvor beboerne ikke har brug for den optimale rumtemperatur.
En teoretisk varmetabsberegning viser, at et ældre hus typisk reducerer varmetabet til omgivelserne med ca. 7 % hver gang, at temperaturen sænkes med én grad i fyringssæsonen.
Faktaboks 2 – SEIH i Middelfart
I Middelfart-projektet blev der installeret en styringsenhed i husenes eksisterende varmeinstallation, der automatisk kunne tænde og slukke for varmetilførslen. Styringsenheden var koblet til en central temperaturføler i opholdstuen. Styringsenheden havde desuden via internettet forbindelse til en overordnet styringsenhed med opdaterede vejrdata for området.
Systemet var indstillet til at sænke temperaturen i natteperioden i fyringssæsonen og automatisk tænde igen, så beboerne ikke oplevede en forringelse af komforten, når de stod op.
Beboerne kunne desuden individuelt indstille den ønskede indetemperatur og tænd-sluk-perioderne fra deres computer eller smartphone.
Systemet loggede data som rumtemperatur, vandtemperatur og vandflow og sammenholdt dette med vejrdata samt løbende forbrug af naturgas, fjernvarme og fyringsolie.
SEIH-projektet i Middelfart er forløbet over 2½ år.
191 husstande har deltaget i projektet. 127 huse har været udrustet med styring, heraf 55 med naturgaskedler og 72 med fjernvarme. 64 huse har alene haft monitering.
Hustyperne omfattede: Fritliggende parcelhuse 74,1 %, landejendomme 5,4 %, rækkehuse/klyngehuse 6,1 %, byhuse 14,3 %.
Gennemsnitsstørrelsen var 148 m2. De fleste havde et opvarmet areal på ca. 125 m2.
43 % af husene er opført før 1950. 10 % i fra 1950-1961, 29 % fra 1962-1973 og 17% fra 1974-1985. 3 huse er opført efter 1985.
Ud over at spare energi har projektet haft til formål at anvende de store mængder indsamlede data til rådgivning af beboerne om mulighederne for energibesparelser.
SEIH-projektet i Middelfart er gennemført i samarbejde mellem Middelfart Kommune, virksomheden PassivSystems og Bolius - Boligejernes Videncenter. Hovedsponsor er Realdania.
Læs om projektet på hjemmesiden seih.dk.
Beboerne, der udnyttede mulighederne for individuelt at indstille den ønskede indetemperatur og tænd-sluk-perioderne via deres computer eller smartphone, opnåede varmebesparelser på op til 15 %. – Foto: Nils Rosenvold.