Strømstimulering sænker smerteniveauet

Strømstimulering sænker smerteniveauet

Efter en amputation venter ofte et liv med masser af omfattende og kroniske smerter, og hidtil har der ikke været megen hjælp at hente. Nu bruger forskere fra Aalborg som nogle af de første i verden strøm til at mindske smerterne og dermed øge patienternes livskvalitet markant. Men forskerne har brug for hjælp.

Kan man have ondt i noget, man ikke har længere? Spørger man folk, der har gennemgået en amputation, får man et rungende ”ja” som svar. De døjer nemlig ofte med massive smerter i den kropsdel, der ikke længere er der. Sådanne smerter kaldes fantomsmerter, og hidtil har smertestillende medicin været det eneste, men ikke særligt effektive, middel mod smerterne. Men nu ser forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital nye muligheder. Ved hjælp af elektrisk stimulering af nerverne er det i de første forsøg nemlig lykkedes forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital at ”snyde” hjernen til at tro, at der ikke er en skade og dermed fjerne mange af patienternes fantomsmerter.

Hidtil er strømmen ført ind i forsøgspersonerne via elektroder, der er sat på huden ganske som et plaster. En af forsøgspersonerne er Erik Agerholm, som efter en motorcykelulykke i 1987 konstant har følt det, som om hans venstre underarm har siddet hårdt klemt i en skruestik, men det har den nye metode kunnet afhjælpe.

- Når forsøgsbehandlingen har været allerbedst, har det for en tid føltes som om, at skruestikken har løsnet sig, og jeg har for en kort stund faktisk glemt, at jeg har en dårlig arm, lyder det fra Erik Agerholm, der er en af de fem forsøgspersoner, der har modtaget den eksperimentelle behandling i EU-projektet, EPIONE, der ledes af professor Winnie Jensen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

- Forskningsområdet er helt nyt, og det er et meget komplekst problem, vi behandler. Ikke to patienters smerter er ens, så vi skal hele tiden skræddersy en behandling til den enkelte patient. Der er lang vej endnu, men vi glæder os over, at vi kan se, at vi faktisk kan mindske patienternes fantomsmerter på denne måde, og vi har store forventninger til projektets næste fase, hvor elektroderne skal opereres ind i kroppen, siger Winnie Jensen.

Blandt de allerførste på verdensplan

Den næste fase af projektet står overlæge og neurokirurg Preben Sørensen fra Aalborg Universitetshospital i spidsen for. Som en af de absolut første i verden vil han indoperere elektroder i nervebanerne i patienters arme eller ben for at behandle fantomsmerter. Og ved at indoperere elektroderne, vil også de, der ikke er egnede til behandlingen med overfladestimulation, kunne få hjælp til at bekæmpe deres fantomsmerter.

- Mindre end en håndfuld patienter på verdensplan har fået indsat elektroder i kroppen, så her i Aalborg glæder vi os over, at vi er med helt fremme med forskning og behandling i verdensklasse, siger Preben Sørensen, som har øvet den krævende operationsteknik flittigt i hospitalets dyrestald.

Alt er derfor klart til at indoperere elektroder i patienter med fantomsmerter. Der er faktisk kun én udfordring tilbage, før disse banebrydende forsøg kan gå i gang.

- Vi mangler forsøgspersoner, der ofte har kraftige fantomsmerter enten som følge af en nerveskade eller en amputation, mere præcist en amputation under knæ- eller albueleddet. Jeg håber, at vi kan finde nogle patienter, der kunne tænke sig at være med i forsøgene og dermed være blandt de første i verden til at bekæmpe fantomsmerter på denne måde, siger Preben Sørensen.

 

Kontakt:

  • Overlæge Preben Sørensen, Aalborg Universitetshospital, tlf. 26 44 82 70, prebsoe@rn.dk
     

Læs mere: