Studerende designer harpun til undervandsjagt i Danmark

Studerende designer harpun til undervandsjagt i Danmark

Lav sigtbarhed og kraftig strøm gør Danmark til et af verdens sværeste steder at gå på undervandsjagt. Men en specialdesignet og mere fleksibel harpun udviklet af ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet kan gøre det lettere for danske dykkere at få ram på det svømmende bytte.

Undervandsjagt er blevet populært i Danmark med anslået over 5.000 udøvere, selv om sigtbarheden typisk er dårlig og strømmen er stærk. Som om det ikke var udfordring nok, skal hjemlige dykkere med hovedet under vand også være indstillede på, at forholdene skifter med kort varsel.

En tommelfingerregel siger, at dykkeren altid skal kunne se ud til spidsen af harpunen. Omvendt kan en længere harpun give mere kraft og større rækkevidde. I danske farvande skal man derfor som dykker helst have flere harpuner i forskellige længder med.

Tre nyuddannede ingeniører fra Aalborg Universitet har i deres afgangsprojekt givet et bud på en smartere løsning. De har opfundet harpunen ”Ardea”, som under dykket kan tilpasses i længde fra standarden på 50 cm og op til 90 cm alt efter vandets sigtbarhed.

- Vi har udviklet en harpun, som opfylder nogle vigtige behov for undervandsjægerne. Gennem flere måneder har vi undersøgt, hvordan de går på jagt, og hvilket udstyr de benytter. Ud fra det har vi skabt et produkt, som er gennemtænkt ned til mindste detalje, og som vi mener, virkelig kan gøre en forskel, siger Anders Poulsen, der sammen med Anne Hjortflod Nielsen og Peter Vestergaard Sørensen udgør gruppen bag Ardea-harpunen.

Peter Vestergaard Sørensen havde som den eneste selv erfaring med undervandsjagt, så det var ham, der overbeviste de to andre om potentialet i at bruge hovedopgaven på at komme op med et fleksibelt design, der tager højde for de særlige danske udfordringer. Lademekanismen er også blevet ændret i forhold til traditionelle harpuner, som det kan være lidt af en kamp at få ladt, fordi man kun bruger kræfterne i armene. Med Ardea placerer man fødderne på en ladekomponent og strækker benene ud. - Det gør ladningen meget lettere, forklarer Anders Poulsen.

Samarbejde i Sydafrika og Californien

Tremands-gruppen bag Ardea har blandt andet samarbejdet med harpunvirksomheden Rob Allen i den sydafrikanske by Durban. Stifteren har bidraget med nyttig viden og feedback, og han var især en stor hjælp vedrørende tekniske problemer, materialevalg og mekaniske løsninger. En anden samarbejdspartner har været en af verdens førende harpunproducenter, JBL Spearguns i Californien. Direktøren Guy Skinner var fra starten med til at bekræfte de danske studerende i, at det er vigtigt at tilpasse sig regionale forhold, når man jager under vandet.

- Farvande er forskellige. Når man jager, skal man blandt andet se på vandforhold, temperatur og fiskearter. Det gør, at harpuner og supportudstyr skal være meget regionale. Så ønsket om at designe et produkt, der opfylder behovene for danske undervandsjægere, er velbegrundet, lød hans melding til gruppen.

De nyuddannede industrielle designingeniører håber nu på, at de kan få deres produkt på markedet. En del af deres research har netop drejet sig om at kortlægge markedet for udstyr til undervandsjagt både globalt og i Danmark. ”Ardea” er udviklet med henblik på danske forhold, men den vil i sagens natur også kunne benyttes andre steder i verden, hvor forholdene er tilsvarende vanskelige.

- Ved eksamen var beskeden også, at vi burde få harpunen i produktion hurtigst muligt, fordi der er et marked for den. Men vi har ingen aftaler endnu, fortæller Anders Poulsen.

Opmuntring fra danmarksmester

En af de erfarne dykkere, som har fattet interesse for projektet, er danmarksmesteren i undervandsjagt 2016 Morten Rosenvold Villadsen, som driver websitet Undervandsitetet.dk om fridykning og undervandsjagt. Også han har oplevet, at der er kommet langt flere udøvere og større fokus på undervandsjagt i Danmark de seneste år. Morten Rosenvold Villadsen har snakket med dykkerkollegaen Peter Vestergaard Sørensen fra Ardea-gruppen om tankerne bag designet – og roser på den baggrund initiativet:

- Det er altid interessant, når der bliver tænkt nye tanker i forbindelse med grej til undervandsjagt. Idéen med at bruge benmusklerne til at lade med er i udgangspunktet god, og jeg kan også godt lide, at man kan justere længden af harpunen. Der er nogle klare udfordringer i forhold til præcision ved at have gevind på spyddet og i forhold til at manøvrere harpunen rundt med det brede hoved. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan det virker i praksis, og det er ikke til at sige, før man har testet harpunen grundigt i vandet. Men jeg er meget interesseret i at teste harpunen, når der kommer en prototype, og jeg hilser idéerne og projektet velkommen, siger Morten Rosenvold Villadsen.

Kontakt

  • Civilingeniør Anders Poulsen, anderspoulsen27@gmail.com, tlf. +45 2925 3370
  • Civilingeniør Anne Hjortflod Nielsen, annehjortflod@gmail.com, tlf. +45 3029 3101
  • Civilingeniør Peter Vestergaard Sørensen, peter26289811@gmail.com, tlf. +45 2628 9811
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, tlf. +45 2340 6554

Peter Vestergaard Sørensen, Anne Hjortflod Nielsen og Anders Poulsen.

Peter Vestergaard Sørensen, Anne Hjortflod Nielsen og Anders Poulsen.

 

Ardea-harpunen i den lange og ladte udgave - designet af nyuddannede industrielle designingeniører fra Aalborg Universitet.Ardea-harpunen i den lange og ladte udgave - designet af nyuddannede industrielle designingeniører fra Aalborg Universitet.

Ardea set forfra - ligheden med en hammerhaj er tilsigtet.

Ardea set forfra - ligheden med en hammerhaj er tilsigtet.