Studerendes racerbil har Kevin Magnussen-udfordringer

Studerendes racerbil har Kevin Magnussen-udfordringer

Præcis som den danske Formel 1-stjerne Kevin Magnussen er de studerende bag Aalborg Universitets hjemmebyggede racerbil oppe mod overmagten og pengestærke udenlandske konkurrenter, når de snart skal i aktion på Silverstone-banen i England. Men de studerende føler sig på forhånd som vindere målt på samarbejde, holdånd og gå-på-mod.

Nogle har kubik i blodet. Andre har end ikke et kørekort. Flere er eksperter i motorer - men for en del er det tilfældigt, at en bil er midtpunkt. AAU Racing-teamet er en broget flok, og forskelligheden bliver brugt til at nå et fælles mål: At demonstrere ingeniørteknisk indsigt ved at designe og bygge en racerbil, der med størst mulig fart & holdbarhed kan deltage i det årlige Formula Student løb mod ingeniørstuderende fra andre lande, som i år er henlagt til den engelske Silverstone-bane fra 14.-17. juli.

Ikke en jordisk chance for sejr

- Selve resultatet i England er mindre vigtigt, for hvis man kigger nøgternt på det, har vi ikke en jordisk chance for at vinde. Men det er fordi, niveauet i udlandet er utroligt højt. Det, vi satser på, er at komme i den bedste halvdel. Og det, der virkelig tæller, er at holdindsatsen er uden sidestykke. Det var den, da vi sidste år var i Tyskland. Vi havde rigtig mange problemer, men alle på holdet knoklede, og bilen kom til at køre, fortæller maskiningeniørstuderende Martin Holm Jensen, som selv er en dem, der sidder bag rattet.

Med en erklæret drøm om at blive professionel racerkører repræsenterer han den mest bilbegejstrede yderlighed på holdet. Andre, som Christopher Ketelsen fra uddannelsen i global forretningsudvikling, har en anden indfaldsvinkel:

 - Jeg er personligt ikke vildt interesseret i biler, men jeg elsker samarbejdet og at prøve kræfter med et konkret projekt. På en måde fungerer holdet som en virksomhed. Vores uddannelse i globale forretningssystemer er meget knyttet til teori, men her gør vi det i virkeligheden. Vi referer også ofte til bilen, og hvad vi har gjort med den, når vi sidder ude på studiet, fortæller han.

For studiekammeraten Rasmus Andersen er AAU Racing en perfekt ramme om at møde studerende fra andre dele af universitetet. Kommende maskiningeniører fylder mest, men der er også studerende fra elektronik, software, datalogi, industrielt design, økonomi, kommunikation, forretningssystemer og idræt.

- Jeg er overrasket over, at der ikke er flere universiteter i Danmark, der har sådan et Formula Student team, for det er en unik mulighed. Universitetet er jo delt op i forskellige fakulteter, og så kommer man måske ikke hinanden så meget ved på tværs. Men det har man netop mulighed for her.

Hurtig motor kræver tilvænning

Kevin Magnussens op- og nedture hos Renault i Formel 1 har givet ekstra dansk fokus på hurtige biler og teknikken bag dem. Ifølge AAU Racings motorsportssagkyndige Martin Holm Jensen er der faktisk ligheder mellem Renaults og Aalborg-teamets tekniske udfordringer:

- Det, der karakteriserer Kevin Magnussens Formel 1-racer lige nu, er at hans chassis ikke kan følge med motoren. Det kan vi også se her hos os, for vi har en rigtig stærk og kraftfuld motor. Men vores begrænsninger ligger i, at vi ikke forstår vores karosseri og vores bil særlig godt, forklarer han.

Det prøver holdet i øjeblikket at råde bod på med et intensivt testforløb med mange kørte kilometer. Med en topfart i omegnen af 180 km/t og en acceleration fra 0-100 km/t på under fire sekunder slår universitetets parkeringspladser ikke til, når de stærke kræfter skal testes og tæmmes. Men teamet har fået lov til at teste bilen på militært område ved Flyvestation Aalborg. Air Transport Wing Aalborg kan godt se en idé i at samarbejde med AAU og potentielt fremtidige ansatte blandt de studerende:

- Vi har ved flere lejligheder samarbejdet med forskermiljøet ved AAU med positivt resultat. Vi har sammen bl.a. udviklet medicinsk udstyr, der i dag såvel i civil som militær regi er med til at redde menneskeliv. Air Transport Wing Aalborg har fremadrettet et stort rekrutteringsbehov, og set i det lys er det særdeles interessant, at studerende ved AAU får indblik i vores arbejdsplads og deres karrieremuligheder, forklarer kaptajn Morten Valentin Jensen.

For Martin Holm Jensen er drømmekarrieren dog i første omgang koblet op på motorsport, så han glæder sig til snart at skulle med resten af holdet til England:

- Det er en oplevelse, når man kommer til udlandet. Det har en helt enorm skala, som man ikke har noget begreb om, før man står i det. Nogle af de store udenlandske hold er sponsoreret af de store bilfabrikker, og ingeniører fra Formel 1 hold kommer til events som de her for at søge inspiration og for at rekruttere. Man er godt klar over, at det er her, talenterne inden for ingeniørverdenen bliver født.

Yderligere oplysninger

  • Læs mere om AAU Racing på teamets website og på Facebook.
  • Download foto.
  • Formula Student racerløbet arrangeres af Institution of Mechanical Engineers fra 14.-17. juli på Silverstone Circuit i England. Begivenheden tiltrækker flere end 3.000 studerende fra over 130 universiteter i 30 lande.

Kontakt

  • AAU Racing PR-kontakt: Studerende Louise Frederiksen (Datalogi), tlf. 2045 1103, contact@aauracing.dk
  • Holdkaptajn: Morten Nør (maskiningeniørstuderende), tlf. 6171 0393.
  • Kører (en af flere): Martin Holm Jensen (maskiningeniørstuderende), tlf. 2262 1279.
  • Pressekontakt hos Air Transport Wing Aalborg: Kaptajn Morten Valentin Jensen, tlf. 7284 6601, mobil 4080 1768.

 

Video: Rasmus Andersen, Christopher Ketelsen og Martin Holm Jensen fortæller om det tværgående samarbejde mellem studerende med vidt forskellig faglig baggrund og forskellige grader af begejstring for biler.