Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet (AAU) deles med udgangen af året i to separate fakulteter. Det besluttede universitetets bestyrelse i dag.
Opdelingen sker for at styrke universitetets ledelseskraft og interne organisering, men i høj grad også for bedre at kunne imødegå de samfundsmæssige udfordringer, samfundet står overfor. Det gælder bl.a. virksomhedernes mangel på specialiseret arbejdskraft, herunder IT-specialister, ingeniører og kandidater i naturvidenskab.
De to nye fakulteter, som indtil videre går under de engelske betegnelser Faculty of Engineering and Science og Faculty of ICT and Design, får hver sin klare profil for både forskning og uddannelse. Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet har i dag 10 institutter og 12 studienævn. De deles nu op og samles i beslægtede forskningsmiljøer og uddannelser i hver sit fakultet.
- Opdelingen skal styrke AAU’s position som et engageret universitet, der bidrager til at løse fremtidens udfordringer. De to nye fakulteter får en skarpere, mere koncentreret profil, som sammen med mere ledelseskraft vil give dem bedre muligheder for at tackle udfordringerne, siger AAU’s bestyrelsesformand, Lars Bonderup Bjørn.
Han påpeger, at universitetets nyligt vedtagne strategi for årene 2016-2020, ’Viden for verden’, netop beskriver AAU’s ambition om fortsat at bidrage til løsninger af de store, aktuelle udfordringer, samfundet står overfor.
Rektor Per Michael Johansen ser også opdelingen som en styrkelse af universitetet som helhed.
- Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet udgør en meget stor del af AAU’s aktiviteter og er samtidig et fakultet i betydelig udvikling. Alene sidste år øgede vi optaget af civilingeniører til over 1.000 studerende. Set i det lys er det vigtigt at styrke den interne organisering og sikre ledelsen overblik, så den kan leve op til sit faglige og økonomiske ansvar. Opdelingen i to fakulteter er med andre ord udtryk for rettidig omhu, siger Per Michael Johansen, der tilføjer:
- Opdelingen styrker uddannelsernes fokus og kvalitet samt bidrager til at eksponere områdets høje forsknings- og innovationsniveau yderligere.
Et felt, der imidlertid ikke ændres af opdelingen, er AAU’s fokus på tværfaglig forskning og undervisning.
- AAU har en stærk tradition for tværfagligt samarbejde på tværs af organisatoriske skel. Den tradition skal fastholdes og udbygges, så den også fremover bidrager til at udvikle forskningens og undervisningens kvalitet. Det vil selvfølgelig også indebære samarbejde på tværs af de to nye fakulteter, siger Per Michael Johansen.
Opdelingen af Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet træder i kraft pr. 1. januar 2017.
Yderligere oplysninger:
Rådgiver Bo Jeppesen, tlf. 6140 4061, e-mail boje@adm.aau.dk
Fakta om opdelingen af AAU’s Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet
Hvornår deles fakultetet?
Opdelingen skal træde i kraft 1. januar 2017. Forberedelserne går dog allerede i gang i 2. kvartal 2016.
Hvad hedder de to nye fakulteter?
Indtil videre går de under de engelske betegnelser Faculty of Engineering and Science og Faculty of ICT and Design. De danske navne og endelige betegnelser findes senere.
Hvordan fordeles institutter og studienævn på de to nye fakulteter?
Både institutter og studienævn samles med beslægtede forskningsmiljøer og uddannelser. Den nuværende institutstruktur ændres ikke, og i store træk fastholdes også den eksisterende skolestruktur. Kun Studienævnet for Teknoantropologi flyttes.
Følgende institutter og studienævn vil efter opdelingen høre under Faculty of Engineering and Science:
Institut for Byggeri og Anlæg, Institut for Energiteknik, Institut for Mekanik og Produktion, Institut for Matematiske Fag, Institut for Fysik, Institut for Kemi og Biovidenskab.
Studienævn for Byggeri og Anlæg, Studienævn for Energi, Studienævn for Industri og Global Forretningsudvikling, Studienævn for Kemi, Miljø og Bioteknologi, Studienævn for Matematik, Fysik og Nano-teknologi.
Følgende institutter og studienævn vil efter opdelingen høre under Faculty of ICT and Design:
Institut for Datalogi, Institut for Arkitektur og Medieteknologi, Institut for Planlægning, Institut for Elektroniske Systemer.
Studienævn for Elektronik og IT, Studienævn for Medieteknologi, Studienævn for Datalogi, Studienævn for Teknoantropologi, Studienævn for Arkitektur og Design, Studienævn for Planlægning og Geografi, Studienævn for Landinspektøruddannelsen.
Hvem skal lede de nye fakulteter?
Den nuværende dekan for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, Eskild Holm Nielsen, fortsætter som dekan for Faculty of ICT and Design. Rekrutteringen af en dekan for Faculty of Engineering and Science går i gang snarest.
Hvilket af de to nye fakulteter bliver størst?
De bliver stort set lige store. Prognoser for 2016 viser, at 3.174 studerende, 372 videnskabelige årsværk og 157 administrative årsværk følger med over på Faculty of Engineering and Science, mens Faculty of ICT and Design får 4.656 studerende, 289 videnskabelige årsværk og 97 administrative årsværk. Økonomisk vil de stå for en nogenlunde lige stor del af universitetets omsætning.
Betyder opdelingen, at der skal fyres eller ansættes nye medarbejdere?
Der skal ansættes en ny dekan for Faculty of Engineering and Science. Derudover forventes det, at opdelingen kan ske inden for den eksisterende medarbejderstab.
Skal der ikke oprettes to fakultetskontorer?
Nej. Fakultetsadministrationen forbliver fælles og sker fortsat i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Betyder opdelingen, at nogle – institutter, skoler eller medarbejdere – skal flytte?
Nej. Opdelingen er en organisatorisk ændring. Ikke en fysisk.
Vil opdelingen betyde ændringer for de studerende?
Nej.
Hvordan skal opdelingen gennemføres rent praktisk?
Der oprettes en styregruppe med rektor Per Michael Johansen som formand, som har det overordnede ansvar for at gennemføre opdelingen. Den suppleres af en række arbejdsgrupper, som bl.a. skal stå for økonomi, studieadministration, HR og kommunikation. Endelig afholdes høringer i samarbejdsudvalg og Akademisk Råd på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet om mere praktiske forhold og fremtidig organisering af konkrete aktiviteter.