Bevillingen skal bruges til at undersøge samspillet mellem glasmaterialers atomare stuktur og glassets mekaniske egenskaber. VILLUM FONDEN lægger vægt på, at forskningen kan gøre det muligt at designe nye glas med ganske særlige egenskaber. Morten Mattrup Smedskjær siger om perspektiverne:
- På sigt vil det kunne gavne både industrielle og daglige anvendelser, at vi kan skræddersy glassets stivhed, styrke og sejhed. Ud over de åbenlyse sikkerhedsmæssige fordele kan glas med bedre modstandsdygtighed mod brud også føre til nye løsninger på store globale udfordringer.
Han har en række bud, hvordan nye former for glas kan gøre nytte.
- For eksempel kan hårde og ”strækbare” glasmaterialer være ultratynde og fleksible og rulles til en hvilken som helst form. Tyndere og stærkere glas er eksempelvis vigtige for mere brændstofeffektive biler med reduceret energiforbrug og færre skadelige udledninger. Glasmaterialer kan også forbedre effektiviteten af energiomsætningen i solcellepaneler og bidrage til næste generations stærke, lette, og energieffektive arkitektoniske glas, fortæller Morten Mattrup Smedskjær.
Bedre teoretisk forståelse
Vejen frem mod at gøre visionerne til virkelighed er en forbedret forståelse af sammenhængen mellem glasstruktur og egenskaber. I forskningsprojektet vil Morten Mattrup Smedskjær sammen med professor Yuanzheng Yue fra AAU og professor Marcel Somers fra DTU derfor dykke ned i det teoretiske grundlag for at designe tre forskellige typer glas: oxid glas, metallisk glas og det nyopdagede uorganisk-organisk hybrid glas. De tre familier af glas har forskellige udfordringer med hensyn til de mekaniske egenskaber, men der er også en række fællestræk.
Projektet puljer kompetencer i glasvidenskab og mekanik hos de tre involverede forskningsgrupper på AAU og DTU. I samarbejde vil de forfølge tre mål:
(1) udlede en model, der kan forudsige effekten af kemisk sammensætning på brudsejheden af oxid glas, samt klarlægge relationen mellem brudsejhed, revneudbredelse og ridsefasthed;
(2) udvikle nye teknikker til overfladebehandling af metallisk glas for at forbedre sejheden;
(3) klarlægge effekten af kemi, struktur og topologi på mekaniske egenskaber af hybrid glas.
Da projektet involverer tre glasfamilier, vil projektet også give indsigt i de atomare strukturer, der kontrollerer brudsejheden af glasmaterialer generelt.
Fakta
- Morten Mattrup Smedskjær har sin unge alder til trods allerede publiceret en række videnskabelige artikler i førende internationale tidsskrifter og modtaget en stribe anerkendelser inklusive Lundbeckfondens Talentpris, Danmarks Naturvidenskabelige Akademis ph.d.-pris, Spar Nord Fondens Forskningspris, Norbert J. Kreidl Award fra American Ceramic Society og en særlig forskerlederbevilling fra Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program. Han er født i Munkebo og student fra Viborg Katedralskole.
- Det hele går ikke op i arbejde: Morten Mattrup Smedskjær holder i øjeblikket barsel med sønnen Johan, som blev født i november.
- VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning, miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2015 uddelte VILLUM FONDEN 608 mio. kr. til almennyttige formål. VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civ.ing. Villum Kann Rasmussen, der udviklede det moderne ovenlysvindue VELUX og etablerede VKR firmagruppen, som VILLUM FONDEN er hovedaktionær i.
Kontakt
- Professor Morten Mattrup Smedskjær (download foto), Institut for Kemi og Biovidenskab, leder af forskningsgruppen for Oxide Glass Chemistry, tlf. 9940 3578, mobil 5142 7672.