Vores nye læger vil være i Nordjylland

Vores nye læger vil være i Nordjylland

Nye tal viser, at mere end 70 pct. af de nyudklækkede kandidater fra lægeuddannelsen på Aalborg Universitet slår sig ned i Nordjylland. Tallene bekræfter, hvad fakultetet havde håbet og forudsagt. Det nytter at tænke i langsigtede løsninger, hvis vi skal den regionale lægemangel til livs, mener dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Lars Hvilsted Rasmussen.

- Der er ikke blot lægemangel i Danmark. Der er regional lægemangel i Danmark. Disse tal viser, at det nytter at tænke i langsigtede løsninger, som vi har gjort det med lægeuddannelsen her i Nordjylland. Hurtige løsninger som eksempelvis forskellige motivationsfremmere – og måske ligefrem tvang - løser ikke denne mangel på læger i yderområderne. Det har været forsøgt, og det virker ikke. Men at anerkende den store intelligensreserve, som vi har her i Nordjylland, og uddanne dygtige mennesker i det lokalområde, der har behov for kapaciteten, dét betaler sig, siger Lars Hvilsted Rasmussen, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet.

Tallene stammer fra Dagens Medicin, som på baggrund af en rundringning konkluderer, at 15 ud af 21 medicinstuderende, som i sommer sprang ud som de første læger fra medicinuddannelsen på Aalborg Universitet, bliver i regionen.

Varsler godt nyt for fremtiden

Det varsler godt nyt for fremtiden. Indtil videre bliver over 70 pct. af de medicinstuderende boende i regionen. Det tal forventes imidlertid at stige, efterhånden som de resterende læger bliver færdige med deres uddannelse.

Og den historie er set før.

- Hos vores norske naboer i Tromsø har de erfaret, at ’laksen vender tilbage til elven, hvor den er vokset op’, fortæller Lars Hvilsted Rasmussen og uddyber:

- I det nordlige Norge oplevede man samme regionale behov for læger og startede på den baggrund en lægeuddannelse tilbage i 1973. Også der frygtede man, at lægerne efter endt uddannelse ville flytte sydover igen. Men tallene fortæller en anden historie. Cirka 75 pct. af de snart 2.000 læger, som er uddannet ved universitetet i Tromsø, arbejder i det nordlige Norge, når man spørger dem 5-10 år efter studiet er afsluttet. Vi ser det samme her i Nordjylland. Vores studerende kommer til at holde af Nordjylland, og vælger sikkert også på sigt at stifte familie her.

Aalborg Universitet oplevede i år et rekordhøjt antal ansøgere til lægeuddannelsen. 1.676 kandidater ønskede sig en af de 110 studiepladser.

 

Kontakt

  • Lars Hvilsted Rasmussen, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, mobil 20 10 58 37
  • Lone Bechmann, kommunikationspartner på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, telefon 99 40 20 11