nyhedsarkiv

AAU-forsker vil bekæmpe plantesygdomme med ’genetiske vacciner’

AAU-forsker vil bekæmpe plantesygdomme med ’genetiske vacciner’

Vacciner har udryddet flere sygdomme blandt mennesker og dyr, men hidtil har man ikke været i stand til at vaccinere planter. Det vil en genforsker fra AAU nu lave om på med et nyt ambitiøst projekt finansieret af Villum Fonden.

Lagt online: 11.09.2018

Kåre Lehmann Nielsen er kendt for sin forskning på AAU i genetik og genomik til forædling af kartofler og har en klar vision om, at udvikling i ny teknologi og dens praktiske implementering i fødevareproduktionen er en nødvendighed for at sikre en fremtidig global bæredygtig fødevareproduktion. Netop denne vision var årsagen til, at den ”skøre” idé til et nyt forskningsprojekt opstod:

- På samme måde som mange smitsomme sygdomme først blev et alvorligt problem hos mennesker, da vi begyndte at flytte sammen i byer, så repræsenterer en kartoffelmark et land af mælk og honning for kartoffelskimmel med så mange ens planter på samme sted. Derfor er det helt centralt at kunne kontrollere vigtige plantesygdomme i produktionen af fødevarer, siger Kåre Lehmann Nielsen

VILLUM FONDEN har med programmet VILLUM Experiment netop bevilget 1,2 mio. kr. til et projekt fra AAU, der skal teste en ny metode til at sikre den globale fødevaresikkerhed. I spidsen for projektet er professor Kåre Lehmann Nielsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på AAU.

I det moderne højtydende landbrug i dag er man nødt til at bruge pesticider til at udrydde plantesygdomme. De har desværre bivirkninger for miljø, landbrugsarbejdere og forbrugere. I stærk kontrast hertil, har vi over de sidste 300 år pga. antistof-baserede vacciner været i stand til at marginalisere og udrydde et stort antal af de mest alvorlige sygdomme for mennesker og dyr, samt udvikle akutbehandlinger mod de fleste dyre og plantegifte. Desværre er planters immunsystem ikke baseret på antistoffer og det er derfor ikke muligt direkte at anvende samme metode – eller er det?! Kåre Lehmann Nielsen har i sit projekt valgt at udfordre netop denne metode:

- I projektet vil vi forsøge genetisk at koble antistoffer, som kan genkende specifikke antigener, f.eks. fra plantepatogener, til aktivatorer af planters immunsystem, som sidder på plantecellers overflade, så vi kan udnytte den enorme tilpasningsevne ved antistof-baseret immunitet også til at bekæmpe eksisterende plantesygdomme og ikke mindst – hurtigt kunne reagere når nye sygdomme opstår, siger Kåre Lehmann Nielsen.

For at sikre ekspertise ikke kun indenfor planter, men også indenfor antistoffer vil Lektor Peter Kristensen, som også er ansat på Institut for Kemi og Biovidenskab, bidrage til projektet med sin viden om frembringelse af antistoffer og på den måde bringe yderligere en dimension til projektet.

VILLUM Experiment

Det er anden gang, at fonden bevilger midler under programmet VILLUM Experiment til originale forskningseksperimenter på landets forskningsinstitutioner. Første gang var i 2017, og uddelingerne vil fremover ske én gang årligt. De 53 eksperimenter, der i alt modtager 100 mio. kr., er udvalgt blandt mere end 400 ansøgninger. Alle ansøgninger har været igennem en anonym udvælgelsesproces, hvor 15 internationale bedømmere har vurderet forskningsidéen - uden mulighed for at skele til forskernes CV og akademiske meritter.

- VILLUM FONDEN vil gerne bidrage til at skabe plads til radikal og nytænkende forskning, der har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig. Her kan vi med anonym udvælgelse og højrisikovillige midler bidrage til, at vilde idéer og skæve vinkler bliver testet, siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.

Selve bedømmelses- og udvælgelsesprocessen af projekterne vækker også begejstring hos bevillingsmodtager Kåre Lehmann Nielsen, som ser frem til at komme i gang med eksperimentet:  

- Jeg glæder mig allermest til at komme i gang med at lave projektet, fordi det ikke er så tit man får mulighed for at forfølge sine mest kreative ideer i en dyr videnskab som bioteknologi. Vi er fuldstændig afhængige af ekstern finansiering af forskningen for at kunne realisere vores ideer. VILLUM Experiment giver mulighed for at lave high risk/high gain forskning, som ellers ofte bliver valgt fra i andre forsknings-finansieringsorganer, siger Kåre Lehmann Nielsen

Kontakt:

Professor Kåre Lehmann Nielsen, kln@bio.aau.dk, 2787 9830

Presse: Camilla Kristensen, CaKr@bio.aau.dk, 9940 9905 

 

Baggrundsinfo:

VILLUM Experiment er skabt til de særlige tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.

Ansøger er anonym for internationale bedømmerne for at skærpe fokus på forskningsideen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.

Programmet annonceres hvert år i åben konkurrence. VILLUM FONDEN offentliggør opslaget først på året med frist i marts og bevillinger august.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber op til to år.

Læs mere om VILLUM Experiment her

Læs mere om VILLUM FONDENs støtte til teknisk- og naturvidenskabelig forskning her