nyhedsarkiv

Tæt samarbejde med AAU satte skub i innovationen

Tæt samarbejde med AAU satte skub i innovationen

Innovation og udvikling er afgørende for, at virksomheder kan konkurrere i et globalt marked, men særligt i små og mellemstore virksomheder kan det være vanskeligt at frede ressourcerne til netop det. Det var også tilfældet hos virksomheden Hans Jensen Lubricators, der derfor besluttede at ansætte en erhvervs-ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet (AAU). En beslutning, som har givet virksomheden et stort udbytte

Lagt online: 20.11.2018

I små og mellemstore virksomheder overhaler den travle hverdag ofte ønsket om at udvikle og forfine sine produkter. Også selvom det har afgørende betydning for vækstmuligheder og konkurrenceevne. For Hadsund-virksomheden Hans Jensen Lubricators, der udvikler cylindersmøreapparater til skibsindustrien, var et af tiltagene at ansætte en erhvervs-ph.d.-studerende, der kunne fokusere 100 procent på udviklingsarbejdet i tre år. Valget faldt på Rathesan Ravendran, der var kandidat i virksomhedsteknologi fra AAU.

- Rathesan har haft rammerne til at fordybe sig i et meget afgrænset og veldineret problemkompleks, og på den baggrund har han opnået en forståelse af nogle mekanismer i produkterne, som vi ikke selv havde. Den viden har været afsættet til, at vi har kunnet innovere vores produkter til gavn for vores kunder og vores forretning, siger Rasmus H. Jensen, der er CEO og fjerde generation i den familieejede virksomhed Hans Jensen Lubricators.

Udover at opnå ny viden på nogle snævert definerede områder, har erhvervs-ph.d.-forløbet også skabt et tættere bånd mellem Hans Jensen Lubricators og forskningsmiljøerne på AAU. En kontakt, der, hvis det står til direktøren, fortsat vil udvikle sig efter forløbet.
 

Fornyet fokus på udviklingsopgaver

Hans Jensen Lubricators har flere højtuddannede medarbejdere ansat, men det har været vanskeligt at skabe den tid og de rammer, det kræver, at udvikle frem for at slukke ildebrande.  

- Vores medarbejdere er ofte ofre for omstændighederne ment på den måde, at de rigtig tit må tilsidesætte udviklingsopgaver for at slukke ildebrande her og nu. Det betyder, at deres rytme indimellem bliver slået i stykker, og at det bliver svært at prioritere og planlægge udviklingsopgaverne, siger Rasmus H. Jensen.

Netop samspillet mellem medarbejderne og Rathesan været drivkraften bag det udbytte som virksomheden har opnået gennem det treårige forløb. På den ene side har medarbejderne givet Rathesan et fundament af viden, som han har kunnet bygge ovenpå, og på den anden side har Rathesan fået skabt et nyt fokus på udvikling og en ny tilgang til opgaverne. Ifølge direktøren har det styrket det akademiske miljø og højnet det faglige niveau i virksomheden.  

- Den vekselvirkning, der har været mellem kompetente og erfarne medarbejdere og Rathesans nye tilgang til vores produkter har skabt en synergi, som vi har fået enorm meget ud af, siger Rasmus H. Jensen, der vurderer, at mange andre virksomheder kunne have gavn af at indgå et lignende samarbejde med AAU.

 

Balancen mellem teori og praksis

For Rathesan Ravendran var erhvervs-ph.d.-vejen den rette at gå, da han afsluttede sin kandidat i 2014. Det var hans vejleder, der blev kontaktet af Hans Jensen Lubricators, som var interesseret i at indgå et samarbejde om en erhvervs-ph.d. Og netop tilknytningen til en virksomhed har været afgørende for, at Rathesan takkede ja til tilbuddet.

- Med en erhvervs-ph.d. får man lidt en blanding af begge verdener. Kombinationen af udvikling nye og bedre produkter og det videnskabelige afsæt tiltalte mig meget, fortæller Rathesan Ravendran.

Koblingen mellem teori og praksis har været både det bedste og måske det mest udfordrende ved hele forløbet. For mens universitetet gerne vil have forskning, så vil virksomheden gerne være praktisk.

- Nogle gange kan det være en udfordring, at universitetet gerne vil have, at jeg publicerer så mange videnskabelige artikler som muligt, mens virksomheden på den anden side ikke altid har interesse i at offentliggøre ny viden om deres produkter, da det kan skade konkurrenceevnen, siger Rathesan Ravendran.

Ikke desto mindre har den praksisnære tilgang været et stort plus på Rathesan, der har fundet en stor motivation i at se, hvor hans arbejde bliver anvendt med det samme.

Rathesan Ravendran forsvarer sin ph.d.-afhandling fredag den 23. november 2018.
 

FAKTA OM ERHVERVSPHD-ORDNINGEN

  • ErhvervsPhD-ordningen går kort fortalt ud på, at en virksomhed ansætter en ph.d.-studerende til at forske i en konkret problemstilling gennem tre år.
  • Den erhvervs-ph.d.-studerende deler sin tid mellem virksomheden og universitetet. Rent administrativt betyder det, at kandidaten både indskrives på AAU og skriver ansættelseskontrakt med virksomheden.
  • Innovationsfonden giver hver måned op til 17.000 kroner i tilskud til lønnen.
  • Aalborg Universitet stiller råd og vejledning til rådighed for virksomheder, der ønsker at starte op med en erhvervs-ph.d.-studerende.
     

Kontakt

  • Rasmus H. Jensen, CEO, Hans Jensen Lubricators, tlf. 5190 4661, e-mail: rhj@hjlubri.dk
  • Rathesan Ravendran, videnskabelig assistent, AAU, tlf. 5366 0853,  e-mail: rr@m-tech.aau.dk 
  • Sanne Holm Nielsen, pressekontakt, AAU, tlf. 9940 3517, e-mail: shn@adm.aau.dk