Dekan: Simple mål for forskningen kan true den kritiske refleksion

Dekan: Simple mål for forskningen kan true den kritiske refleksion

Forskningens direkte og umiddelbare samfundsnytte eller effekt bliver i stigende grad italesat og vægtet som et afgørende kriterium for igangsættelse af forskningsprojekter. Det er en bekymrende udvikling, mener dekan Rasmus Antoft fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.


Nationalt og internationalt oplever forskere et voksende fokus på at dokumentere den samfundsmæssige nytte og relevans, det såkaldte ”societal impact”, af vores arbejde. Senest er kravet skrevet ind i regeringens nye forskningsstrategi ”Danmark, klar til fremtiden”.

At forskningen kan have societal impact er på ingen måde nyt. Universiteterne har bidraget til at finde løsninger på samfundsmæssige problemstillinger, længe før tvivlsomme distinktioner mellem grund- og anvendelsesorienteret forskning og ideer om dokumentation for gennemslag, effekter mv. slog igennem.

- Det nye er, at forskningens direkte og umiddelbare samfundsnytte eller effekt i stigende grad bliver italesat og vægtet som et afgørende kriterium for igangsættelse af forskningsprojekter. Det synes jeg er en bekymrende udvikling. For forskningen skal ikke alene bidrage til at løse konkrete problemstillinger. Forskningen skal også være med til at problematisere og belyse og dermed bidrage til kritisk refleksion og dialog, siger dekan Rasmus Antoft, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Læs hele Rasmus Antofts klumme på netmediet Science Report her

 

Kontakt

Dekan Rasmus Antoft, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, tlf. 9940 8104 eller email:
samf-dekan@aau.dk

Nyheder fra AAU