Stolen som europæisk kulturarv

Stolen som europæisk kulturarv

Danmark er sammen med fire andre lande med i projektet CRAFT, der sætter fokus på den europæiske kulturarv med udgangspunkt i stolen som begreb. Aalborg Universitet leder projektet, der samler forskere, studerende, designere, scenekunstnere og møbelproducenter fra hele Europa

- Stolen er et fascinerende møbel. Den er ikonisk. Stolens funktion er tæt knyttet til det, vi foretager os og det liv vi lever.

Det siger arkitekturprofessor Anna Marie Fisker fra Aalborg Universitet. Hun er projektleder på projektet CRAFT – et europæisk kulturarvsprojekt, der samler studerende, forskere, håndværkere og kunstnere indenfor arkitektur, design, historie og formidling.

- Kulturarv kan være et noget abstrakt begreb at forholde sig til. Derfor har vi valgt at fokusere på stolen som et stykke brugsdesign, der har en helt speciel historie – både i Danmark, men også i resten af Europa. Stolen er et konkret eksempel på, hvordan den europæiske kultur og tankegang har udviklet sig gennem historien på tværs af landegrænserne.
 

Stolens fortid, nutid og fremtid

Med udgangspunkt i stolens kulturhistorie skal forskere og studerende sammen med designere og producenter også udvikle nye stole – bl.a. sammen med den danske møbeltegnestue Hans Thyge & Co. Og netop koblingen mellem arkitektur, videnskabsteori, historie og håndværk er en vigtig del af projektet CRAFT, forklarer Anna Marie Fisker.

- I dag foregår næsten alting digitalt. Det betyder at mange af de klassiske dyder er i fare for at forsvinde. I projektet finder vi teknikker som tegning, opmåling og andre håndværksmæssige færdigheder og redskaber frem igen. Stolen meget velegnet som eksempel på, hvorfor det er godt at kunne arbejde med konkret, fysisk håndværk for at opnå smukke og funktionelle resultater.
 

Fra Skagen til Italien

Partnerne i projektet CRAFT mødes til projektstart i Skagen fra den 22. – 25. oktober, og valget af Skagen er på ingen måde tilfældigt.

- Skagen har en exceptionel kulturarv, siger Anne Marie Fisker. Stolen har en særlig rolle i Skagen i forhold til resten af Danmark, fordi kunstnerhjemmene i skagensmalernes guldalder omkring år 1900 var et af de få steder herhjemme, hvor Skønvirkestilen (en nordisk version af Art Nouveau eller Jugendstil) rodfæstede sig med for datidens avancerede og smukt udformede stole.

Med udgangspunkt i stolens historie, design, for- og fremtid skal Aalborg Universitet herefter sammen med universiteter i Spanien, Portugal, Slovenien og Italien, udvikle et undervisningsprogram, der skal vises frem for offentligheden flere gange undervejs. Første gang ved kunstbiennalen i Venedig næste år, anden gang ved arkitekturbiennalen i 2020. Det fælleseuropæiske stoleprojekt bliver afsluttet med en forestilling på teatret AMAT i den italienske by Ancona i 2021, hvor stolen som begreb kommer til at spille hovedrollen.

- Det er muligt, at vi ender med at komme til at sprænge rammerne for, hvad en stol er, og hvad en stol kan, siger Anna Marie Fisker.

CRAFT er et Erasmus + strategisk partnerskabsprogram. 2018 er europæisk kulturarvsår. Under sloganet vores arv: hvor fortiden møder fremtiden er formålet at få flere til at opdage og engagere sig i Europas kulturarv og at styrke fællesskabsfølelsen europæere imellem.

Læs mere om CRAFT her
 

Kontakt

For yderligere information, interview, reportageaftaler mv., kontakt venligst:

  • Anna Marie Fisker, professor, Institut for Byggeri & Anlæg, Aalborg Universitet, tlf.: 99 409911, mail: amf@civil.aau.dk

Nyheder fra AAU