nyhed

Bedre forløb for hjerneskadepatienter

Bedre forløb for hjerneskadepatienter

Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på at måle og forbedre brugertilfredsheden blandt borgere med hjerneskade. Projektet er blevet til på initiativ af forskere på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet og Regionshospitalet Hammel Neurocenter, men inddrager også kommuner, regioner, videnscentre og patientforeninger.

Sundhedsstyrelsen har netop bevilget fem mio. kr. til, at regioner og kommuner kan måle og forbedre brugertilfredsheden blandt borgere med hjerneskade. Det sker som led i det nye forskningsprojekt ”Dialogbaseret og pårørendeinvolverende systematisk arbejde med brugertilfredshed i kommuner og regioner i forbindelse med genoptræning og rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade”. Projektet, som tager sit udgangspunkt i 12 nationale anbefalinger til at løfte og ensarte kvaliteten på hjerneskadeområdet, er blevet til på initiativ af forskere på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet og på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, men inddrager også kommuner, regioner, videnscentre og patientforeninger.

- Det er vigtigt for en borger med hjerneskade, at personalet arbejder koordineret og systematisk for at skabe ensartet måling af brugertilfredshed både på hospitaler og i kommuner. Kun på den måde kan vi finde ud af, hvad der virker, og kan dermed forbedre forløbene. Derfor er det stærkt, at regioner, kommuner og patientforeninger bakker op om dette fælles projekt, siger Annette Roed, formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Viden om, hvad der virker

I det nye forskningsprojekt skal der udvikles et opfølgningsredskab til at måle brugertilfredshed med genoptræning og rehabilitering efter en hjerneskade. Redskabet skal basere sig på dialog med borgere med hjerneskade og deres pårørende, og der indsamles i den forbindelse data på tværs af regioner og kommuner. På nuværende tidspunkt har 60 af de 98 kommuner givet tilsagn om, at de vil deltage, og de resterende kommuner inviteres med inden udgangen af 1. kvartal 2018.

- Med et fælles redskab kan vi gøre en forskel for vores hjerneskadede borgere og bruge viden fra redskabet til at forbedre indsatserne både på hospitaler og i kommunerne. Det er endemålet for projektet, at brugertilfredsheden stiger på tværs af sektorer og på tværs landet, forklarer Merete Røn Christensen, rehabiliteringschef i Københavns Kommune.

Behov for fælles standarder

Sundhedsstyrelsen har i sit tilsagn om finansiering lagt vægt på, at projektet involverer både kommuner og regioner, så kvaliteten for hjerneskadepatienter kan løftes på nationalt plan. Fra Hjernesagen har man længe peget på behovet for at løfte vidensniveauet og ensarte kvaliteten på tværs for borgere med hjerneskade.

- I Hjernesagen er vi meget tilfredse med, at der nu kommer fokus på at arbejde systematisk med brugertilfredshed. Det er afgørende vigtigt, at ramte og pårørende aktivt involveres i hele genoptrænings- og rehabiliteringsforløbet. Det er jo deres liv, det handler om. Brugertilfredshed sikres kun, hvis regioner og kommuner aktivt og helhjertet og ud fra fælles standarder arbejder på at sikre reel brugerinddragelse fra start til slut, siger Lise Beha Erichsen, landsformand for Hjernesagen. 

Patienter og pårørende inddrages

I spidsen for projektet står en styregruppe med ledelsesrepræsentanter fra alle fem regioner, Københavns, Greve, Esbjerg, Horsens og Aalborg kommuner samt patientforeningerne Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen og Dansk Selskab for Neurorehabilitering. Derudover nedsættes der arbejdsgrupper med fagfolk på området. Udviklingen af selve opfølgningsredskabet kommer til at ske i samarbejde med en række videnscentre inden for hjerneskadeområdet.

- Forskning i dialogbaseret brugertilfredshed viser, at når borgere oplever, at personalets indsatser er nyttige, og at både pårørende og borgere føler deres perspektiv inddrages, er der større sandsynlighed for, at indsatserne har en positiv effekt, og at borgeren oplever bedring og fremskridt i sin tilstand. Det er blandt andet denne forskning, vi kommer til at tage afsæt i i projektet, forklarer adjunkt ved Aalborg Universitet Chalotte Glintborg, som er projektleder på det nye forskningsprojekt.

Fakta om projektet:

- Forskningsprojektet ”Dialogbaseret og pårørendeinvolverende systematisk arbejde med brugertilfredshed i kommuner og regioner i forbindelse med genoptræning og rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade” løber frem til 2020
- Deltagere i projektet er foreløbig Institut for Kommunikation og Psykologi på AAU, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Region Midtjylland, Region Nordjylland Region Sjælland, Region Hovedstaden, 60 kommuner, Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen, Dansk Selskab for Neurorehabilitering, Defactum, Region Hovedstadens Kompetencecenter for Patientoplevelser (KOPA) og Videncenter for brugerinddragelse i sundhedsvæsenet (VIBIS)
 

For yderligere information kontakt:

Adjunkt og projektleder Chalotte Glintborg på tlf.: 6114 5665
Formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland Annette Roed på tlf.: 5384 9440
Ledende overlæge på Hammel Neurocenter Merete Stubkjær på tlf. 3054 2369
Rehabiliteringschef i Københavns Kommune Merete Røn Christensen på tlf.: 2612 8901
Landsformand for Hjernesagen Lise Beha Ericsen på tlf.: 2299 1111.